CEYLONESE CURRY maak je zo:
Ingrediënten marinade voor de curry

- 4 eetl. Ceylonese currypoeder (200 g korianderzaad (tip 1) (opmerking 1)
- 100 g komijnzaad
- 50 g venkelzaad
- 1 theel. fenegriekzaad
- 1 kaneelstokje van 5 cm
- 1 theel. kruidnagels
- 1 theel. zaadjes van groene kardemompeulen
- 2-3 takjes gedroogde kerriebladen (tip 2)
- 2 theel. chilipoeder
- 2 eetl. rijstebloem)
- 1 theel. chilipoeder
- 3 eetl. citroensap
- 1 eetl. tomatenpuree
- 1 eetl. fijngehakte verse gember (tip 3)

Overige ingrediënten
- 600 g schouderkarbonade in stukken (tip 4)
- 2 eetl. plantaardige olie
- 2 rode uien, in ringen (tip 5)
- 1 eetl. fijngehakte verse gember
- 1 eetl. fijngehakte knoflook (tip 6)
- 1 steranijs
- ¼ theel. versgemalen zwarte peper
- 2 groene Spaanse pepers, in ringetjes (tip 7)
- 10-15 kerrieblaadjes
- kaneelstokje van 2,5 cm
- 1 stengel citroengras, gekneusd (opmerking 2)
- 2 dl kippenbouillon
- 1,5 dl kokosmelk
- zout

Bereiding
Je maakt de currypoeder door het korianderzaad, het komijnzaad, het venkelzaad en het fenegriekzaad in een koekenpan te roosteren. Laat afkoelen en maal het met de rest van de ingrediënten helemaal fijn (tip 8). De melange kan tot 6 maanden in een goed afgesloten pot worden bewaard.

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Doe het vlees erbij en wrijf het rondom in met de marinade. Laat het een halfuur staan (tip 9).

Verhit de olie in een pan en bak de uien met de gember, knoflook, steranijs, zwarte peper, Spaanse pepers, kerrieblaadjes, kaneelstokje en citroengras lichtbruin. Roer het vlees met de marinade erdoor en bak alles op matig vuur. Voeg de bouillon en zout naar smaak toe. Stoof het vlees in 20-25 minuten net gaar. Voeg de kokosmelk (tip 10) toe, roer goed en stoof alles tot de saus indikt en het vlees goed gaar is (opmerking 3). Serveer met rijst.

Opmerkingen
1 De tips kun je vinden onder de categorie Tips. De tips zijn per 10 stuks verzameld. Klik je op de link voor bijvoorbeeld tip 3, dan kom je bij tips 1 /m 3 terecht. De link opent bovendien in een nieuw tabblad, dus staan er meer tips van 1 t/m 10 in het recept, kun je dat tabblad openhouden.
2 Ik had nog gedroogd citroengras, dacht ik, dat bleek een zielig stukje te zijn, dat weinig heeft bijgedragen aan de smaak. Volgende keer een verse stengel!
3 De saus vond ik wat droog, ik hou wel van veel en wat nattere saus. Jij ook? Doe er dan wat water of bouillon bij.
4 Gebruik goede messen, dat scheelt een hoop werk.
5 Wrijf ook eens kip in met de Ceylonese currypoeder voordat je hem braadt, dat smaakt ook heerlijk!