11 Wokgroenten zijn lekker knapperig. In plaats van macaronigroenten kun je ook eens wokgroenten gebruiken. Niet te lang meestoven of bakken, anders zijn ze niet meer knapperig.
12 Wij zijn dol op spaghetti, maar het is wel een gedoe om het goed in de pan te krijgen en eten kan ook lastig zijn. Spaghettini is voor ons de ideale oplossing.
13 Filodeeg is best wel even een dingetje. Het zijn heel dunne velletjes deeg, die dan ook snel scheuren. Laat de vellen in de plastic verpakking ontdooien, leg ze daarna op een vochtige handdoek, zodat het deeg niet uitdroogt. Bestrijk ze met olie of gesmolten boter.
14 Haal nadat je een teentje knoflook hebt uitgeperst het velletje uit de pers, voordat je het volgende teentje erin stopt.
Teentjes knoflook uit de knoflookpers
15 Wanneer zijn uien glazig? Op de foto kun je dat goed zien, de stukjes ui die glazig zijn, hebben een heel andere kleur dan de rest van de ui.
Glazige ui, onderin, in het midden, is de glazige ui het beste te zien
16 Als iets lang moet pruttelen, doe ik een vlamverdeler en een sudderplaatje onder de pan.
17 Tomaten kun je ontvellen door ze een paar tellen in kokend water onder te dompelen, daarna in ijskoud water en dan het vel eraf te trekken. Of je kunt ze schillen, zoals ik doe. Met stevige tomaten en een scherp mesje gaat dat prima.
18 Bruine basterdsuiker gaat na een tijdje klonteren. Heb je het zoals hier in een warm gerecht nodig is dat geen punt, gooi de klont erbij en het lost vanzelf op. Heb je losse basterdsuiker nodig, dan heb je wellicht wat aan deze tip die ik van internet heb gehaald: doe de klont basterdsuiker in een bakje, bedek dat met een vochtig papieren doekje, en zet het 20 tot 30 seconden in de magnetron.
19 Kardemompeulen zijn niet erg hard. Je kunt ze openbreken met je vingers, of door er iets op te zetten, zoals een schotel of een pannetje, en daarop te drukken. Binnen in de peul zitten de kleine zwarte zaadjes.
20 Korianderpoeder en verse koriander smaken heel anders. Een hoop mensen vinden verse koriander niet lekker. Je kunt het weglaten in een gerecht of vervangen door peterselie, maar dat gaat wel ten koste van de smaak.