Loempiataart (met veel foto’s)

LOEMPIATAART is een gerecht dat ik door heb gekregen van team Pi Herculis. Kijk ook eens op hun site http://www.piherculis.nl/, wat zij doen is heel leuk en spannend!

Team Pi Herculis; barrel challenge
Team Pi Herculis (foto BDGpics.nl)

Ingrediënten

  • olie
  • 300 g kipfilet in stukjes (opmerking 1)
  • peper, zout
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 400 g Oosterse wokgroenten
  • 8 vellen filodeeg (6 blijkt vaak al genoeg)
  • 1 hand ongezouten cashewnoten
  • 3 eieren
Ingrediënten loempiataart
Ingrediënten loempiataart

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Verhit een eetlepel olie in de wokpan.

Stukjes kip met zout en peper
Stukjes kip met zout en peper

Bestrooi de stukjes kip met wat peper en zout en bak ze ca. 4 min in de olie, samen met 1 eetlepel sojasaus. Voeg de groenten toe en bak even mee.

Wokken; roerbakken
De kip en de groenten in de wokpan

Vet de springvorm in met olie of boter (opmerking 2). Vet de velletjes filodeeg (tip 13) ook in. Bedek de bodem van de springvorm met filodeeg (te koop bij de supermarkt in de diepvries).

Filodeeg; springvorm
Het filodeeg wordt in de springvorm gelegd

Leg de rest eromheen en laat de helft van het vel over de rand hangen. Die heb je straks nodig om de taart mee te bedekken.

Filodeeg in springvorm
Het filodeeg valt ruim over de rand

Schep het kip-groentemengsel in de springvorm.

Filodeeg met vulling
De vulling kan in de taart

Hak de noten in stukjes. Hak ze niet te klein, anders proef je ze bijna niet meer, en strooi eroverheen.

Gehakte cashewnoten
Gehakte cashewnoten

Klop de eitjes met 1 eetlepel sojasaus los.

Verdeel het over de vulling.

Eieren; sojasaus; garde
De eieren worden losgeklopt met sojasaus

Sla tot slot de overhangende vellen filodeeg naar binnen zodat de taart bedekt is.

Hartige taart met filodeeg
Het filodeeg is over de taart gelegd

Bestrijk de bovenkant met wat olie.

Zet de taart laag in de oven en bak in 45 minuten goudbruin.

Hartige taart in oven
De taart staat onder in de oven

Filodeeg kan snel verbranden, dus houd het in de gaten. Je kunt de taart als het echt te hard gaat met aluminiumfolie bedekken.

Hartige taart; pannenlap
De loempiataart is klaar

Haal de loempiataart uit de oven en laat even afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt.

Loempiataart; hartige taart
De loempiataart kan aangesneden worden

Serveer met sojasaus en sambal.

Heel erg bedankt voor het recept, team Pi Herculis, ik vond het erg lekker!

 

Opmerkingen

1  Ik ben geen fan van kipfilet, dus heb ik kipdijtjes zonder bot gebruikt.

2  Er zijn onwijs handige kwastjes in de handel om de springvorm en het filodeeg met olie of gesmolten boter te bestrijken. Zo’n kwastje heb ik dus niet. Ik heb het met een prop keukenpapier gedaan, gedrenkt in olie. Zie hier het resultaat:

Aangekoekte springvorm
Aangekoekt!
Hartige taart
De loempiataart kwam moeilijk los, vandaar het rampenplan op het bord

2 antwoorden op “Loempiataart (met veel foto’s)”

  1. Heb er ook een hapje van geproefd, smaakte best oké ondanks dat ik niet zo van de taarten ben.

    Zou zeggen probeer het zelf te maken en proef de smaken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons