LOEMPIATAART is een gerecht dat ik door heb gekregen van team Pi Herculis. Kijk ook eens op hun site http://www.piherculis.nl/, wat zij doen is heel leuk en spannend!
Ingrediënten
- olie
- 300 g kipfilet in stukjes (opmerking 1)
- peper, zout
- 2 eetlepels sojasaus
- 400 g Oosterse wokgroenten
- 8 vellen filodeeg (6 blijkt vaak al genoeg)
- 1 hand ongezouten cashewnoten
- 3 eieren
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Verhit een eetlepel olie in de wokpan.
Bestrooi de stukjes kip met wat peper en zout en bak ze ca. 4 min in de olie, samen met 1 eetlepel sojasaus. Voeg de groenten toe en bak even mee.
Vet de springvorm in met olie of boter (opmerking 2). Vet de velletjes filodeeg (tip 13) ook in. Bedek de bodem van de springvorm met filodeeg (te koop bij de supermarkt in de diepvries).
Leg de rest eromheen en laat de helft van het vel over de rand hangen. Die heb je straks nodig om de taart mee te bedekken.
Schep het kip-groentemengsel in de springvorm.
Hak de noten in stukjes. Hak ze niet te klein, anders proef je ze bijna niet meer, en strooi eroverheen.
Klop de eitjes met 1 eetlepel sojasaus los.
Verdeel het over de vulling.
Sla tot slot de overhangende vellen filodeeg naar binnen zodat de taart bedekt is.
Bestrijk de bovenkant met wat olie.
Zet de taart laag in de oven en bak in 45 minuten goudbruin.
Filodeeg kan snel verbranden, dus houd het in de gaten. Je kunt de taart als het echt te hard gaat met aluminiumfolie bedekken.
Haal de loempiataart uit de oven en laat even afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt.
Serveer met sojasaus en sambal.
Heel erg bedankt voor het recept, team Pi Herculis, ik vond het erg lekker!
Opmerkingen
1 Ik ben geen fan van kipfilet, dus heb ik kipdijtjes zonder bot gebruikt.
2 Er zijn onwijs handige kwastjes in de handel om de springvorm en het filodeeg met olie of gesmolten boter te bestrijken. Zo’n kwastje heb ik dus niet. Ik heb het met een prop keukenpapier gedaan, gedrenkt in olie. Zie hier het resultaat:
Heb er ook een hapje van geproefd, smaakte best oké ondanks dat ik niet zo van de taarten ben.
Zou zeggen probeer het zelf te maken en proef de smaken 🙂
Wij vinden de loempia taart erg lekker bij warme dagen.