Daging smoor (met veel foto’s)

DAGING SMOOR maak je zo:

Ingrediënten

Ingrediënten voor daging smoor
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetl. verse gemberwortel of 1 theel. gemberpoeder
  • 750 gram runderlappen (opmerking 1)
  • zwarte peper
  • zout
  • plantaardige olie
  • 4 eetl. ketjap manis
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetl. tamarinde of citroensap
  • 2,5 dl water of bouillon
  • bruine suiker of palmsuiker

Bereiding

Schil de uien en snipper ze fijn (tip 3).

Ui snipperen
Voor meer houvast bij het snipperen kun je wat schil aan de ui laten zitten

Pel de teentjes knoflook en pers ze uit (tip 14).

Schil de verse gemberwortel en hak de gember fijn.

Gemberwortel, fijngehakt
Fijngehakte gemberwortel

Snijd de runderlappen in blokjes, bestrooi ze met peper en zout.

Rundvlees, gesneden
Stukjes rundvlees

Verhit enkele eetlepels olie in de braadpan totdat de olie zeer heet is en dampt.

Rundvlees met schuimspaan
De porties liggen klaar om gebakken te worden

Bak de blokjes rundvlees in 3 porties (opmerking 2) op hoog vuur bruin en haal ze vervolgens met een schuimspaan uit de pan. Giet na de laatste portie zoveel olie af dat er nog een eetl. over is.

Rundvlees gebakken
De stukjes vlees zijn met een schuimspaan uit de pan gehaald

Fruit de uisnippers met de gember en knoflook op matig vuur glazig (tip 15).

Ui, knoflook en gemberwortel in de pan
De ui, gemberwortel en knoflook worden gebakken

Voeg dan het vlees weer toe, samen met ketjap, kaneel, kruidnagels, tamarinde of citroen en water of bouillon.

Ingrediënten djaging smoor
Zet alles klaar voordat je gaat koken

Leg deksel op de pan. Laat aan de kook komen.

Voeg naar smaak nog wat bruine suiker of palmsuiker toe (opmerking 3).

Bruine basterdsuiker
Bruine basterdsuiker

Laat het gerecht met het deksel op de pan op een heel klein vuurtje ca. 2,5 uur sudderen of totdat het gaar is (tip 16).

Lekker met rijst en Indische sperzieboontjes.

 

Opmerkingen

1  We eten dit gerecht graag. De bereiding valt reuze mee, het moet alleen lang opstaan. Het gerecht is niet heet, maar heerlijk vol van smaak. Dat komt mede door de doorregen runderlappen; gebruik dus geen sukadelapjes of zo.

2  Ik had deze keer wat minder vlees, dus ik heb het vlees in twee porties gebakken i.p.v. in drie.

3  Ik voeg in eerste instantie 2 theelepels bruine suiker aan de daging smoor toe. Na een uurtje sudderen proef ik of er nog meer bij moet. Door de ketjap manis (zoete ketjap) is de smaak al redelijk zoet.

4 antwoorden op “Daging smoor (met veel foto’s)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Show Buttons
Hide Buttons