Daging smoor maak je zo:
2 uien
3 teentjes knoflook
1 eetl. verse gemberwortel of 1 theel. gemberpoeder
750 gram runderlappen
zwarte peper
zout
plantaardige olie
4 eetl. ketjap manis
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 eetl. tamarinde of citroensap
2,5 dl water of bouillon
bruine suiker of palmsuiker
Schil de uien en snipper ze fijn. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Schil de verse gemberwortel en hak de gember fijn. Snijd de runderlappen in blokjes, bestrooi ze met peper en zout.
Verhit enkele eetlepels olie in de braadpan totdat de olie zeer heet is en dampt. Bak de blokjes rundvlees in 3 porties op hoog vuur bruin en haal ze vervolgens met een schuimspaan uit de pan. Giet na de laatste portie zoveel olie af dat er nog een eetl. over is.
Fruit de uisnippers met de gember en knoflook op matig vuur glazig. Voeg dan het vlees weer toe, samen met ketjap, kaneel, kruidnagels, tamarinde of citroen en water of bouillon. Laat aan de kook komen. Voeg naar smaak nog wat bruine suiker of palmsuiker toe.
Laat het gerecht op een heel klein vuurtje ca. 2 1/2 uur sudderen of totdat het gaar is.
Lekker met rijst en sperzieboontjes.