Indische sperzieboontjes (met veel foto’s)

INDISCHE SPERZIEBOONTJES maak je zo:

Ingrediënten

Ingrediënten sperziebonengerecht
Ingrediënten Indische sperzieboontjes
  • 350 g sperziebonen (opmerking 1)
  • zout
  • 2 eetl. olie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 350 g tomaten
  • 3 theel. sambal oelek (opmerking 2)
  • 2 eetl. ketjap manis
  • 1 eetl. bruine suiker
  • 1 theel. laos

Bereiding

Haal de sperziebonen af, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout bijna gaar. Laat de boontjes goed uitlekken.

Pel de ui en snijd hem fijn (tip 3). Pers de knoflook uit.

Ui en knoflook
Gesnipperde ui en uitgeperste knoflook

Ontvel de tomaten (tip 17) en snijd ze in stukjes.

Tomaat in stukjes
Stukjes tomaat

Zet alle ingrediënten klaar.

Ingrediënten Indische sperzieboontjes
Zet alles klaar (ook de sperzieboontjes, die was ik hier vergeten)

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 3 minuten.

Ketjap, sojasaus
Drie eetlepels ketjap manis

Voeg dan de uitgelekte sperziebonen, de tomaten, de sambal, de ketjap, de bruine suiker (tip 18) en de laos toe.

Laos poeder
Een theelepel laos

Schep alles goed door elkaar, leg een deksel op de pan en laat het gerecht 10 minuten zachtjes stoven.

Sperziebonengerecht
De Indische sperziebonen zijn klaar (opmerking 3)

Lekker bij rijst en daging smoor.

Daging smoor met rijst en Indische sperziebonen
Daging smoor met rijst en Indische sperziebonen

 

Opmerkingen

1  Ik heb voor dit gerecht kant-en-klare sperziebonen uit de diepvries gebruikt. Je hoeft die niet voor te koken, maar je doet ze bevroren en wel op hetzelfde moment in de pan als je met de uitgelekte boontjes had gedaan.

2  Houd je niet van pittig eten? Doe er dan minder sambal doorheen. Een halve theelepel voegt ook al smaak toe.

Sambal oelek
Drie theelepels sambal

3  Zoals jullie kunnen zien, heb ik niet alleen een blauwe pan om in te koken.

 

Eén antwoord op “Indische sperzieboontjes (met veel foto’s)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *