INDISCHE SPERZIEBOONTJES maak je zo:
Ingrediënten
- 350 g sperziebonen (opmerking 1)
- zout
- 2 eetl. olie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 350 g tomaten
- 3 theel. sambal oelek (opmerking 2)
- 2 eetl. ketjap manis
- 1 eetl. bruine suiker
- 1 theel. laos
Bereiding
Haal de sperziebonen af, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout bijna gaar. Laat de boontjes goed uitlekken.
Pel de ui en snijd hem fijn (tip 3). Pers de knoflook uit.
Ontvel de tomaten (tip 17) en snijd ze in stukjes.
Zet alle ingrediënten klaar.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 3 minuten.
Voeg dan de uitgelekte sperziebonen, de tomaten, de sambal, de ketjap, de bruine suiker (tip 18) en de laos toe.
Schep alles goed door elkaar, leg een deksel op de pan en laat het gerecht 10 minuten zachtjes stoven.
Lekker bij rijst en daging smoor.
Opmerkingen
1 Ik heb voor dit gerecht kant-en-klare sperziebonen uit de diepvries gebruikt. Je hoeft die niet voor te koken, maar je doet ze bevroren en wel op hetzelfde moment in de pan als je met de uitgelekte boontjes had gedaan.
2 Houd je niet van pittig eten? Doe er dan minder sambal doorheen. Een halve theelepel voegt ook al smaak toe.
3 Zoals jullie kunnen zien, heb ik niet alleen een blauwe pan om in te koken.
Ik heb het heerlijk bij de smoor gegeten, heerlijk en kan het iedereen aanbevelen.