Romige kabeljauw met kaas (met veel foto’s)

ROMIGE KABELJAUW MET KAAS (opmerking 1) maak je zo:

Ingrediënten

Ingrediënten romige kabeljauw met kaas
Ingrediënten voor romige kabeljauw met kaas
  • 1 sjalotje
  • 2 bekertjes slagroom à 125 ml
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel majoraan
  • 100 g plakjes ontbijtspek
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 150 g geraspte belegen kaas (opmerking 2)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 °C.

Snipper het sjalotje.

sjalotje, gesnipperd
Gesnipperd sjalotje

Roer de slagroom (opmerking 3), tomatenpuree, majoraan (opmerking 4) en sjalotje tot een sausje.

Crème fraîche, tomatenpuree, majoraan, sjalotje
Ingrediënten voor sausje (het kommetje was eigenlijk te klein, maar ik vond hem zo mooi)

Verdeel het ontbijtspek over de ovenschaal (opmerking 5).

Ovenschaal met ontbijtspek
Ovenschaal bekleden met ontbijtspek

Leg de vis erop.

Vis met ontbijtspek in ovenschaal
Vis op het ontbijtspek leggen

Bestrooi met kaas.

Ovenschotel met geraspte kaas
Vis bestrooien met geraspte kaas

Schenk het sausje eroverheen.

Saus over de kaas doen

Laat het in het midden van de oven in 35 minuten gaar laten worden (opmerking 6).

Romige kabeljauw met kaas
De romige kabeljauw is klaar (opmerking 7)

 

Opmerkingen

1  Helaas is het gerecht deze keer mislukt. En ja, daar baal ik stevig van.

2  Ja hoor, vis met kaas kan best. Niet alle vis natuurlijk, maar deze combinatie is zeer geslaagd. Als er tenminste niet van alles misgaat.

In het oorspronkelijke recept wordt gesproken over crème fraîche i.p.v. slagroom. Dat heb ik dan ook gebruikt. Achteraf denk ik dat er een fout is gemaakt, want in het recept staat dat de saus moet worden uitgegoten, en dat gaat toch echt niet met crème fraîche.

Romige saus
De saus is wel erg dik

4  Hier ben ik de mist ingegaan. Ik had 1 eetlepel majoraan opgeschreven, geloof me, dat is niet te eten. Ik proefde het een paar uur later nog. Ik heb het veranderd in 1 theelepel.

5  In plaats van een grote ovenschaal kun je ook 4 kleine schaaltjes gebruiken.

De vis was bij mij na 35 minuten niet gaar. Wellicht wordt hij eerder gaar als er slagroom wordt gebruikt, maar nu was de ‘saus’ al wat aan het bruinzwart worden, dus nog een kwartier extra in de oven hielp ook niet mee.

7  Dus al met al: een grote mislukking. Toch denk ik dat het met de aanpassingen die ik heb aangebracht wel moet lukken, want hij was oneetbaar door de hoeveelheid majoraan, niet door de dikte van de saus.

4 antwoorden op “Romige kabeljauw met kaas (met veel foto’s)”

  1. Ach ja ik lust toch geen kaas, maar wel zonde van het werk.

    Vertel verder bij wie het na de tips toch is gelukt het lekker te maken 🙂

    Op naar het volgende recept.

  2. Ik ken het recept net even anders. Niet met slagroom inderdaad maar met crème fraiche. Niet met majoraan maar met rozemarijn. Niet met geraspte kaas, maar met plakken kaas. Dek de vis af met aluminium folie en zet langer in de oven. Echt heel lekker. Met rijst en venkel bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons