Tip 21 t/m 30

21  Kun je geen bacon krijgen, neem dan ontbijtspek.  Dat is wel vetter, dus gebruik wat minder boter om te bakken.

Ontbijtspek bakken
Ontbijtspek in de pan

22  Iedereen heeft zo zijn eigen manier om spaghetti te koken. Ik doe het als volgt. Kook de spaghetti in water waar je wat zout in hebt gestrooid.

Spaghetti koken
Laat het water koken

Doe de spaghetti in de pan als het water goed borrelt.

Spaghetti koken
De spaghetti in de pan

Er zijn verschillende manieren om de spaghetti helemaal onderwater te krijgen. Ik wacht even totdat de onderkant wat zachter is geworden en duw dan met een pollepel de rest van de spaghetti onderwater.

Spaghetti koken
Met de pollepel wordt de spaghetti onderwater geduwd

Laat de spaghetti het aantal minuten koken dat op de verpakking staat. Proef wel even of de slierten echt gaar zijn. Stort de spaghetti uit in een vergiet. Spoel af met warm water.

Spaghetti koken
De spaghetti in een vergiet

Hussel om het teveel aan water eruit te krijgen, voeg dan wat olijfolie toe en werk dit door de spaghetti. Ik doe dat met een pollepel. Er zullen stemmen opgaan die zeggen dat je alleen warm water moet gebruiken of alleen olijfolie, maar voor mij werkt dit het best.

Spaghetti koken
Het is aan te raden om de olijfolie in het aanrecht door de spaghetti te roeren, maar dit was mooier voor de foto

Zo krijg je lekkere spaghetti die niet plakt.

Spaghetti op een bord
Mooie, losse spaghettislierten

23  Paprika’s snijden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, ik laat er hier twee zien.

Eerste manier: snijd de paprika doormidden.

Halve paprika; rode paprika, doormidden gesneden paprika

Snijd de halve paprika ook doormidden.

Rode paprika; paprika kwarten; in vieren gesneden paprika

Snijd met een mes de steel, de zaadlijst en de rand ervan af. Begin bovenaan, bij de steelaanzet, en snijd dan voorzichtig naar de punt toe.

Rode paprika snijden; zaadlijst paprika verwijderen

Je hebt nu in één beweging alles uit de paprika gesneden wat je eruit wilde hebben en er blijft een redelijk plat stukje paprika over. Wil je het stuk paprika helemaal plat hebben, begin dan te snijden net onder de bolling aan de bovenkant van de paprika.

Rode paprika; paprika van zaadlijst ontdaan

Snijd de paprika in reepjes en vervolgens in stukjes.

Reepjes paprika; rode paprika

Tweede manier: snijd het kapje van de paprika af.

Groene paprika; kapje paprika

Snijd de paprika doormidden.

Groene paprika; paprika doormidden

Snijd de halve stukken paprika doormidden. Verwijder de zaadlijst en de steelaanzet. Bij deze manier vind ik het prettiger om onderaf te beginnen, maar bovenaf, zoals bij de rode paprika hiervoor, kan ook.

Groene paprika; zaadlijst verwijderen

Snijd de stukken paprika in reepjes en vervolgens in stukjes.

Groene paprika; stukjes paprika; gesneden paprika

24  Verse kruiden kun je hakken, maar knippen gaat ook erg goed.

Peterselie knippen

Met een schaar kun je de steeltjes beter laten zitten.

Gehakte peterselie

25  In plaats van een blender kun je een cobek, ook wel gespeld als tjobék (een Indonesische vijzel), gebruiken.

cobek; tjobék, Indonesische vijzel

Je wrijft de ingrediënten fijn met de ulekan (de stamper). Deze kan van hetzelfde materiaal als de cobek gemaakt zijn, maar van hout is ook mogelijk.

Cobek met ulekans; Indonesische vijzel; tjobèk

Was de cobek na gebruik. Heb je er vlees in vermalen, maak hem dan schoon met een licht sopje. Afdrogen met keukenpapier. Laat de cobek goed droog worden voordat je hem opbergt.

26  In plaats van gula djawa kun je ook bruine suiker gebruiken. Gula djawa geeft echter wel meer smaak aan een gerecht.

27  Heb je maar een theelepeltje citroensap nodig? Koop dan geen hele citroen, maar gebruik de kant-en-klare flesjes met citroensap.

citroensap uit flesje

28  Er zijn speciale mesjes in de handel om tomaten te snijden. Werkt erg prettig, en helemaal als de tomaat niet is ontveld.

Mesje; mesje voor tomaten; tomatenmesje; tomaten snijden
Het mesje heeft speciale kartels

29  Lof maak je zo schoon: snijd de onderkant eraf en verwijder de lelijke bladeren.

Lof; gesneden lof; lof schoonmaken

Snijd het struikje doormidden en haal de kern eruit, want die kan, even als de onderkant en het topje, bitter zijn.

Lof; lof schoonmaken

Snijd een stukje van de topjes af. Snijd de halve struikjes in stukjes.

Lof; lof schoonmaken

30  Zo snijd je bietjes:

biet snijden; rode biet
Pel de bietjes. Snijd ze in plakjes. Snijd de plakjes in reepjes en de reepjes in stukjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons