21 Kun je geen bacon krijgen, neem dan ontbijtspek. Dat is wel vetter, dus gebruik wat minder boter om te bakken.
22 Iedereen heeft zo zijn eigen manier om spaghetti te koken. Ik doe het als volgt. Kook de spaghetti in water waar je wat zout in hebt gestrooid.
Doe de spaghetti in de pan als het water goed borrelt.
Er zijn verschillende manieren om de spaghetti helemaal onderwater te krijgen. Ik wacht even totdat de onderkant wat zachter is geworden en duw dan met een pollepel de rest van de spaghetti onderwater.
Laat de spaghetti het aantal minuten koken dat op de verpakking staat. Proef wel even of de slierten echt gaar zijn. Stort de spaghetti uit in een vergiet. Spoel af met warm water.
Hussel om het teveel aan water eruit te krijgen, voeg dan wat olijfolie toe en werk dit door de spaghetti. Ik doe dat met een pollepel. Er zullen stemmen opgaan die zeggen dat je alleen warm water moet gebruiken of alleen olijfolie, maar voor mij werkt dit het best.
Zo krijg je lekkere spaghetti die niet plakt.
23 Paprika’s snijden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, ik laat er hier twee zien.
Eerste manier: snijd de paprika doormidden.
Snijd de halve paprika ook doormidden.
Snijd met een mes de steel, de zaadlijst en de rand ervan af. Begin bovenaan, bij de steelaanzet, en snijd dan voorzichtig naar de punt toe.
Je hebt nu in één beweging alles uit de paprika gesneden wat je eruit wilde hebben en er blijft een redelijk plat stukje paprika over. Wil je het stuk paprika helemaal plat hebben, begin dan te snijden net onder de bolling aan de bovenkant van de paprika.
Snijd de paprika in reepjes en vervolgens in stukjes.
Tweede manier: snijd het kapje van de paprika af.
Snijd de paprika doormidden.
Snijd de halve stukken paprika doormidden. Verwijder de zaadlijst en de steelaanzet. Bij deze manier vind ik het prettiger om onderaf te beginnen, maar bovenaf, zoals bij de rode paprika hiervoor, kan ook.
Snijd de stukken paprika in reepjes en vervolgens in stukjes.
24 Verse kruiden kun je hakken, maar knippen gaat ook erg goed.
Met een schaar kun je de steeltjes beter laten zitten.
25 In plaats van een blender kun je een cobek, ook wel gespeld als tjobék (een Indonesische vijzel), gebruiken.
Je wrijft de ingrediënten fijn met de ulekan (de stamper). Deze kan van hetzelfde materiaal als de cobek gemaakt zijn, maar van hout is ook mogelijk.
Was de cobek na gebruik. Heb je er vlees in vermalen, maak hem dan schoon met een licht sopje. Afdrogen met keukenpapier. Laat de cobek goed droog worden voordat je hem opbergt.
26 In plaats van gula djawa kun je ook bruine suiker gebruiken. Gula djawa geeft echter wel meer smaak aan een gerecht.
27 Heb je maar een theelepeltje citroensap nodig? Koop dan geen hele citroen, maar gebruik de kant-en-klare flesjes met citroensap.
28 Er zijn speciale mesjes in de handel om tomaten te snijden. Werkt erg prettig, en helemaal als de tomaat niet is ontveld.
29 Lof maak je zo schoon: snijd de onderkant eraf en verwijder de lelijke bladeren.
Snijd het struikje doormidden en haal de kern eruit, want die kan, even als de onderkant en het topje, bitter zijn.
Snijd een stukje van de topjes af. Snijd de halve struikjes in stukjes.
30 Zo snijd je bietjes: