DAGING ROEDJAK (opmerking 1) maak je zo:
Ingrediënten boemboe

- 4 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 kemiri’s
- ½ theel. zout
- ½ theel. koenjit
- 1 theel. laos
- 1 theel. sambal oelek
- 1 theel. sambal trassi
Ingrediënten rest gerecht
- 500 g riblap
- 1 theel. assem
- olie
- 300 ml kokosmelk, aangelengd met 300 ml water
- 1 spriet sereh
- 2 blaadjes djeroek peroet
- 3 theel. gula djawa
- 1 theel. citroensap
- 40 g kleingesneden kokos (opmerking 2)
Bereiding
Smeer de riblap aan beide kanten in met de assem. Laat het vlees een uurtje of twee marineren.

Maak intussen de boemboe. Snijd de sjalotjes fijn. Pers de teentjes knoflook uit (tip 6 en 14). Rooster de kemiri’s in een droge koekenpan en snijd ze klein.

Maal de ingrediënten voor de boemboe in een blender of in een cobek (tip 25).

Verhit 4 eetl. olie in een braadpan, snijd het vlees in vier stukken en braad ze stuk voor stuk aan (ongeveer 15 seconden per kant). Leg het vlees apart en maak de pan schoon.

Warm de kokosmelk (tip 10) met het water op, laat het even koken.
Zet alles klaar om te gaan koken.

Verhit 3 eetl. olie in de braadpan en fruit de boemboe drie minuten op gemiddeld vuur.

Voeg het vlees, de sereh en de djeroek peroet toe en roer goed. Giet een gedeelte van de kokosmelk bij het vlees, zodat het vlees bedekt is met het vocht.

Doe de gula djawa (tip 26) en het citroensap (tip 27) erbij, roer goed, leg het deksel op de pan en laat het zachtjes pruttelen.

Schep het na een uur om. Als het vlees niet meer door de kokosmelk wordt bedekt, voeg dan nog wat opgewarmde kokosmelk toe. Houd het deksel op de pan.

Haal na in totaal 2 uur stoven het deksel van de pan en snijd het vlees in stukken. Doe de kokos in de pan, roer goed, doe het vlees er weer bij, leg het deksel op de pan en laat nog een halfuur stoven.

Haal nu het deksel van de pan, zodat de saus in kan dikken. Schep regelmatig om. Als het vlees nog niet gaar is, maar de saus wel al ingedikt, doe er dan wat water bij. Is het vlees gaar, maar de saus nog waterig, haal het vlees dan uit de pan en laat de saus indikken.
Verwijder de djeroek peroet en de sereh.

Serveren met witte rijst, gebakken uitjes en emping (opmerking 4).

Opmerkingen
1 Ja, weer een Indonesisch gerecht. Frans is jarig geweest en speciaal voor hem heb ik dit gekookt. Hij vond het heerlijk! Het is een bewerkelijk gerecht, maar beslist de moeite waard.
2 Ik ben niet dol op kokos. Een vleugje vind ik niet erg, maar het moet niet gaan overheersen. In dit heerlijke gerecht dat ik van internet heb geplukt, heb ik dan ook minder gedaan dan aangegeven.
3 Inderdaad, een oranje pan en geen blauwe. Hoe ik aan deze pan kom staat in het Tussendoortje ‘De Nederlandse pan’.
4 Je kunt ook ketjap manis op tafel zetten. Frans en ik hebben het er allebei bij de daging roedjak geprobeerd, maar we vonden het zonde van de smaak.
Het was een feestmaal voor me, ja mijn verjaarsmaaktijd was helemaal geslaagd.
Ja was weer Indonesisch maar daar ben ik dan ook wel het gekst op 🙂
Dank je wel voor deze heerlijke maaltijd en het was zeker heel veel werk, alleen de boemboe al houd je aan het werk maar dan heb je het ook op je eigen smaak en heel erg lekker, een aanrader.
XXXX
Fijn dat je er zo van genoten hebt. Ik heb het met liefde voor je gedaan.
xxx