Daging roedjak (met veel foto’s)

DAGING ROEDJAK (opmerking 1) maak je zo:

Ingrediënten boemboe

boemboe; Indonesische ingredienten; daging roedjak; boemboe daging roedjak
Ingrediënten boemboe
  • 4 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 kemiri’s
  • ½ theel. zout
  • ½ theel. koenjit
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. sambal oelek
  • 1 theel. sambal trassi

Ingrediënten rest gerecht

Ingrediënten daging roedjak; Indonesisch gerecht; smoor; pittig gerecht; stoofgerecht met rundvlees

  • 500 g riblap
  • 1 theel. assem
  • olie
  • 300 ml kokosmelk, aangelengd met 300 ml water
  • 1 spriet sereh
  • 2 blaadjes djeroek peroet
  • 3 theel. gula djawa
  • 1 theel. citroensap
  • 40 g kleingesneden kokos (opmerking 2)

Bereiding

Smeer de riblap aan beide kanten in met de assem. Laat het vlees een uurtje of twee marineren.

Rundvlees; assem; rundvlees insmeren met assem; rundvlees op Indonesische wijze
Wrijf de assem goed in het vlees

Maak intussen de boemboe. Snijd de sjalotjes fijn. Pers de teentjes knoflook uit (tip 6 en 14). Rooster de kemiri’s in een droge koekenpan en snijd ze klein.

Kedmiri's; geroosterde kemiri's; gehakte kemiri's
Geroosterde kemiri’s

Maal de ingrediënten voor de boemboe in een blender of in een cobek (tip 25).

Cobek met boemboe; boemboe daging roedjak;
Met de stenen stamper wrijf je de ingrediënten heel goed fijn

Verhit 4 eetl. olie in een braadpan, snijd het vlees in vier stukken en braad ze stuk voor stuk aan (ongeveer 15 seconden per kant). Leg het vlees apart en maak de pan schoon.

Rundvlees; gebakken rundvlees
De stukken vlees moeten even worden gebakken

Warm de kokosmelk (tip 10) met het water op, laat het even koken.

Zet alles klaar om te gaan koken.

Braadpan en steelpan
De braadpan staat klaar, en in het steelpannetje wordt de kokosmelk opgewarmd (opmerking 2)

Verhit 3 eetl. olie in de braadpan en fruit de boemboe drie minuten op gemiddeld vuur.

boemboe; boemboe bakken
Wat ruikt het heerlijk, als je de boemboe in de pan doet!

Voeg het vlees, de sereh en de djeroek peroet toe en roer goed. Giet een gedeelte van de kokosmelk bij het vlees, zodat het vlees bedekt is met het vocht.

Daging roedjak; Indische smoor; sereh;
Deze keer geen sprieterig stukje gedroogde sereh, maar een lekkere verse grote

Doe de gula djawa (tip 26) en het citroensap (tip 27) erbij, roer goed, leg het deksel op de pan en laat het zachtjes pruttelen.

Gula djawa; Indonesische suiker
Met een mesje snijd je een stukje gula djawa af

Schep het na een uur om. Als het vlees niet meer door de kokosmelk wordt bedekt, voeg dan nog wat opgewarmde kokosmelk toe. Houd het deksel op de pan.

Vlees; rundvlees; gebakken stoofvlees in stukjes
De hapklare brokken

Haal na in totaal 2 uur stoven het deksel van de pan en snijd het vlees in  stukken. Doe de kokos in de pan, roer goed, doe het vlees er weer bij, leg het deksel op de pan en laat nog een halfuur stoven.

Kokos; sereh; daging roedjak; Indonesisch stoofvlees; smoor
De kokos blijft even drijven

Haal nu het deksel van de pan, zodat de saus in kan dikken. Schep regelmatig om. Als het vlees nog niet gaar is, maar de saus wel al ingedikt, doe er dan wat water bij. Is het vlees gaar, maar de saus nog waterig, haal het vlees dan uit de pan en laat de saus indikken.

Verwijder de djeroek peroet en de sereh.

Daging roedjak; smoorvlees; Indonesisch gerecht
De donkere stukjes zijn djeroek peroet. Het is makkelijk zat om die en de sereh uit de pan te halen

Serveren met witte rijst, gebakken uitjes en emping (opmerking 4).

Bord Indonesisch eten; bord met daging roedjak; emping
Het ziet er niet alleen erg smakelijk uit, het is ook erg lekker!

Opmerkingen

1  Ja, weer een Indonesisch gerecht. Frans is jarig geweest en speciaal voor hem heb ik dit gekookt. Hij vond het heerlijk! Het is een bewerkelijk gerecht, maar beslist de moeite waard.

2  Ik ben niet dol op kokos. Een vleugje vind ik niet erg, maar het moet niet gaan overheersen. In dit heerlijke gerecht dat ik van internet heb geplukt, heb ik dan ook minder gedaan dan aangegeven.

3  Inderdaad, een oranje pan en geen blauwe. Hoe ik aan deze pan kom staat in het Tussendoortje ‘De Nederlandse pan’.

4  Je kunt ook ketjap manis op tafel zetten. Frans en ik hebben het er allebei bij de daging roedjak geprobeerd, maar we vonden het zonde van de smaak.

2 antwoorden op “Daging roedjak (met veel foto’s)”

  1. Het was een feestmaal voor me, ja mijn verjaarsmaaktijd was helemaal geslaagd.

    Ja was weer Indonesisch maar daar ben ik dan ook wel het gekst op 🙂

    Dank je wel voor deze heerlijke maaltijd en het was zeker heel veel werk, alleen de boemboe al houd je aan het werk maar dan heb je het ook op je eigen smaak en heel erg lekker, een aanrader.

    XXXX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons