Pork vindaloo (met veel foto’s)

PORK VINDALOO (opmerking 1) maak je zo:

Ingrediënten

  • 2 theel. hele komijnzaden
  • 2-3 gedroogde hete rode pepers
  • 1 theel. zwarte peperkorrels
  • 1 theel. kardemomzaad
  • 7 cm kaneelstok
  • 1,5 theel. hele zwarte mosterdzaden (opmerking 2)
  • 1 theel. hele fenegriekzaden
  • 5 eetl. wittewijnazijn
  • 2 theel. zout
  • 1 theel. lichtbruine suiker
  • 10 eetl. zonnebloem- of arachideolie
  • 175-200 g ui
  • 900 g schouderkarbonade
  • 2,5 cm verse gember
  • 1 kleine bol knoflook
  • 1 eetl. gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • ½ theel. gemalen kurkuma (koenjit)
Ingrediënten pork vindaloo
Ingrediënten pork vindaloo

Vindaloopasta

Maak eerst de vindaloopasta. Maal het komijnzaad, de rode pepertjes, de peperkorrels, het kardemomzaad (tip 19), de kaneel, de mosterdzaadjes en het fenegriekzaad zeer fijn (tip 8).

Koffiemolen met specerijen; specerijen; Indiase specerijen; Aziatische specerijen

Doe het in een kom, voeg azijn, zout en suiker (tip 18) toe.

Specerijen; specerijen met azijn en suiker

Meng alles goed en zet het apart.

Specerijen met azijn en suiker

Schil de uien en snijd ze in dunne, halve ringen.

Uiringen; halve uiringen; ui; gesneden ui

Maak de olie in een wijde, zware pan boven middelmatige hitte heet. Voeg de uiringen toe en bak ze, regelmatig roerend, tot ze bruin en knapperig worden (opmerking 3).

Gebakken ui; gebakken uiringen

Haal de uien met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een blender of foodprocessor.

Blender met gebakken ui

Draai de hittebron uit. Voeg 2-3 eetl. water toe aan de uien en maak er een puree van.

Meng deze puree door de gemalen specerijen. 

Pork vindaloo; vindaloopasta

Dit is de vindaloopasta.

Vindaloopasta; pork vindaloo
Vindaloopasta (voor alle duidelijkheid)

Bereiding

Snijd het vlees (tip 5) in dobbelstenen van 2,5 cm.

Vlees; gesneden vlees; schouderkarbonade; stukjes schouderkarbonade

Schil de gember (tip 4) en snijd het in grove stukken. Pel de teentjes knoflook. Doe de gember en de knoflook in een blender of foodprocessor (opmerking 4), voeg 2-3 eetl. water toe en maak er een fijne puree van.

Gemberpuree; knoflookpuree; gember-knoflookpuree; gemalen gember en knoflook; gember en knoflook uit de blender

Verhit de olie waar de uienringen in zijn gebakken boven een matig hoge hitte. Bak in de hete olie het vlees in drie porties aan alle kanten lichtbruin.

Vlees in porties; vlees met pan;

Haal ze met een schuimspaan uit de olie en doe ze in een schaal.

Vlees bakken; curry maken; pork vindaloo

Doe de gember-knoflookpasta in de pan.

Pork vindaloo; pan met knoflookpuree

Temper de hitte tot middelmatig. Bak al roerend de pasta een paar tellen. Voeg koriander en kurkuma toe.

Specerijen in de pan
De specerijen worden erbij gedaan. Het smaakt beter dan het er hier op de foto uitziet

Bak al roerend nog een paar tellen. Voeg het vlees met alle sappen die eruit gelekt zijn, de vindaloopasta en 225 ml water toe.

Breng deze massa aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het gerecht een uur sudderen of tot het vlees zacht is. Roer af en toe.

Pork vindaloo; curry; Indiaas eten
De pork vindaloo is klaar

Opmerkingen

1  Dit is een bewerkelijk gerecht. Maar de vindaloopasta kun je apart maken en invriezen. Maak lekker veel, dan kun je een paar keer vooruit.

 Zwarte mosterdzaadjes kon ik nergens meer krijgen. Ik heb ze vervangen door witte mosterdzaadjes.

3  Verwijder de zwarte (verbrande) stukjes ui. De verbrande stukjes smaken niet lekker.

Gebakken ui; verbrande ui; stukjes ui in olie

4 De gember-knoflookpasta heb ik vermalen in de cobek (tip 25). Ik vind dat een beter resultaat geven dan een blender.

3 antwoorden op “Pork vindaloo (met veel foto’s)”

  1. Het was weer heel veel werk maar dat was dan ook heel goed te proeven zoveel heerlijke smaakjes in je mond.

    Het was weer lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *