GEBAKKEN RIJST MET HAM is het allereerste gerecht dat ik maakte toen ik op mijn 18e op kamers ging wonen. Ik vond het toen heerlijk! Nu zou ik er wat meer ingrediënten aan toevoegen (opmerking 1). Je maakt de Gebakken rijst met ham zo:
Ingrediënten
- 2 eieren
- zout
- peper
- klontje boter
- 500 g gekookte rijst
- 250 g gesnipperde ham
- 1 kleine, fijngehakte ui
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel ketjap
- 1 theelepel aromaatpoeder
- 3 à 4 gehakte sla-uitjes of een klein stukje prei
Bereiding
Klop de eieren los, doe er zout en peper bij. Smelt een klontje boter in de pan en bak van de eieren in een koekenpan een omelet.
Snijd de omelet in fijne reepjes (opmerking 2) en houd dit warm.
Snijd de ham (opmerking 3) in stukjes en snipper de ui (tip 1). Hak de sla-uitjes klein of snijd de prei in dunne ringetjes.
Doe de olie in de pan (opmerking 4) en bak de ham en ui in de olie 20 seconden op groot vuur.
Doe nu de ketjap erbij.
Voeg het aromaatpoeder toe.
Roer even en laat dit 2 minuten doorsudderen.
Roer alles even om
Vervolgens rijst toevoegen en alles al roerend bakken tot de massa heet is.
Schep dan de omelet erdoor.
Bestrooi met sla-uitjes of ringetjes prei.
Opmerkingen
1 Voeg voor wat meer smaak meer specerijen toe, of groenten.
2 Ik heb de omelet in stukjes gesneden en niet in dunne reepjes, want ik vind dat ik ze dan beter proef
3 Je kunt ook plakjes ham nemen en die in dunne reepjes snijden.
4 En wat een mooie pan, hè? Een vriendin had hem doordat ze ging samenwonen dubbel en toen kreeg ik er een. Heel blij mee!
Tja Door omstandigheden kan ik even niet alles eten, maar dit ziet er toch weer heerlijk uit.