BIETEN-GEHAKTSCHOTEL (opmerking 1) maak je zo:
Ingrediënten
- 500 g gekookte bietjes
- 500 g gekookte aardappelen (opmerking 2)
- 500 g rundergehakt
- zout
- peper
- 1 ui
- 80 g boter en nog een stukje voor de eieren
- 2 eetl. room
- 4 eieren
Bereiding
Pel de bietjes en hak ze zo fijn mogelijk (tip 30). Druk de aardappelen tot puree.
Vermeng dit met het gehakt en voeg zout en peper toe.
Snipper de ui (tip 3)
Zet de ingrediënten klaar.
Smelt het grootste deel van de boter in de pan.
Fruit de ui in de boter.
Voeg biet toe.
Doe nu het gehaktmengsel erbij en laat dit meefruiten.
Het is niet de bedoeling dat het een mooie, grote bal wordt, het blijft een vrij los samenhangend mengsel.
Roer af en toe om alles goed te laten fruiten.
Breng alles over in een ovenvaste schotel.
Smelt de rest van de boter, maar laat hem niet bruin worden. Giet de room erbij en roer goed door.
Giet het uit over het gehakt.
Zet de schotel in een hete oven of onder de grill tot er een korst op is gekomen.
Bak 4 spiegeleieren in de boter. Leg op elke portie een spiegelei.
Opmerkingen
1 Dit gerecht komt uit Amerika en heet daar Red Flannel Hash. De Amerikanen hebben het trouwens weer overgenomen van de Russen. Een zeer internationaal gerecht dus.
2 Ik heb deze keer aardappelpuree uit een zakje gebruikt, maar met verse aardappelen is het ook heerlijk.
Deze heb ik niet geproefd maar zal voor de liefhebber heerlijk smaken.
En er zit niet eens kaas in! 🙁