COURGETTESOEP is een gerecht dat ik heb doorgekregen van Elisabeth, een vriendin van mij. Het smaakt heerlijk en is snel klaar. Je maakt het zo:
Ingrediënten
- 1 prei
- 1 winterpeen
- ½ rode peper
- 3 tenen knoflook
- 1 stukje gember
- 2 kleine uien
- 1 kg courgettes in stukken
- olijfolie
- zeezout
- 1 el garam masala
- witte wijn
- 5 blokjes groentebouillon
- zwarte peper
- 55 g rijst
Bereiding
Snijd de prei in reepjes.
Snijd de peen in stukken (opmerking 1).
Ontdoe de rode peper van de zaadjes en snijd hem in stukjes. Snijd de knoflook (tip 6) en de gember (tip 4) heel fijn. Snipper de uien (tip 3).
Snijd de courgettes in stukjes.
Zet alles klaar.
Bak de prei in de olijfolie even aan.
Voeg de peen toe en bak even mee.
Doe zeezout, knoflook, gember, rode peper en uien erbij.
Bak in ongeveer vijf minuten glazig. Voeg garam masala toe en bak nog 2 minuten.
Doe er een scheut witte wijn bij en laat inkoken.
Voeg courgettes toe.
Voeg dan 2 liter water en de bouillonblokjes toe.
Bestrooi met zwarte peper en rijst en breng aan de kook.
Zet het vuur lager en laat zo’n 20 tot 25 minuten pruttelen.
Pureer met de staafmixer (opmerking 2 en 3).
Opmerkingen
1 Ik kon geen winterpeen krijgen, dus heb ik worteltjes uit blik genomen.
2 Houd je niet van gepureerde soep? Hij smaakt ook heerlijk zonder dat je hem pureert, alleen moet je de ingrediënten dan wel een stuk kleiner snijden.
3 Pureren heeft een groot nadeel: het gaat nogal eens fout. Eén moment van onoplettendheid:
Ik heb het geproefd en gegeten, eerst gepureerd, nu ik houd niet zo van dikke soepen en ook niet van gepureerd, maar toen ik het zonder pureren proefde … heerlijk en de pan ging leeg 🙂
Ja, hè, ik vond hem ook lekkerder toen hij nog niet gepureerd was.
Leuk blog. Hoe groot moet het stukje gember zijn?
Hoi Linda, leuk dat je reageert. En bedankt voor het compliment! Ik heb ongeveer 1 eetlepel gehakte gember gebruikt. Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust. Groetjes, Ineke