Haaienvinnensoep maak je zo:
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetl. olie
- 125 g kipfilet
- 2 theel. zout
- 1 theel. gemberpoeder
- 1 kleine prei (alleen het witte en lichtgroene gedeelte)
- 1 groot ei of 2 kleine eieren
- 1 zeer volle eetl. maïzena
- 2-3 eetl. ketjap asin
- ½ theel. vetsin
- peper
Pel de knoflook en snijd de tenen fijn.
Verhit de olie in de pan en bak de knoflook er zachtjes in aan.
Voeg, als de knoflook lichtbruin begint te worden, 1 liter water toe.
Doe de kipfilet in het water en doe het zout en het gemberpoeder erbij. Breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan, en kook de kipfilet in ca. 30 minuten goed gaar en droog.
Was intussen de prei en snijd hem in flinterdunne ringetjes.
Kluts de ei of de eieren.
Haal de kipfilet uit de pan en laat hem op een bord even wat afkoelen. Zet de pan met de bouillon apart.
Pluk de kipfilet met de handen uit elkaar en verdeel hem in heel fijne draadjes vlees. Snijd of trek lange draadjes vlees in stukjes (2-3 cm).
Doe de draadjes kip in de bouillon. Zet de pan op een hoge hittebron en breng de bouillon aan de kook.
Roer in de tussentijd in een kommetje een glad papje van de maïzena met een klein beetje water. Als de bouillon kookt, moet hij licht gebonden worden. Roer daarvoor voortdurend in de pan en zorg dat de bouillon blijft koken. Giet er zo veel maïzena in als nodig is. De bouillon is goed als hij net een beetje glibberig en slijmerig aanvoelt.
Klop in een rustig tempo voortdurend met een garde in de soep en giet er het geklutste ei met een dun straaltje in. Blijf kloppen tot het ei gestold is en er dunne sliertjes gevormd zijn.
Voeg de preiringetjes toe.
Breng de soep op smaak met ketjap, vetsin en peper.