STOOFVLEES VAN JAMIE OLIVER is een heerlijk gerecht. Ik heb diverse kookboeken van hem en een paar van zijn recepten zal ik hier plaatsen. Je maakt het zo:
Ingrediënten
- 2 flinke uien
- 1 kg doorregen runderlappen
- 4 eetl. bloem
- klontje roomboter
- olijfolie
- 1 laurierblaadje
- 4 takjes oregano
- 200 ml runderbouillon
- 3 eetl. zongedroogde tomaten
- flesje dubbel bier (Trappist)
- 1 bol knoflook
- 4 eetl. appel-perenstroop (of appelstroop)
- peper
- zout
Bereiding
Snipper de ui (tip 3).
Snijd het vlees in blokjes van 2 × 2 cm. Bestrooi het met peper, zout en bloem.
Snijd de zongedroogde tomaat in reepjes.
Zet alles klaar.
Bak het vlees in de boter met olijfolie lekker bruin.
Voeg de ui toe en bak nog 2 minuten mee.
Doe het laurierblaadje, de oregano, de bouillon en de zongedroogde tomaat bij het vlees en blus af met het bier.
Laat het bier aan de kook komen.
Leg het deksel op de pan en laat het zo’n 1,5 uur zachtjes pruttelen.
Verwarm na een halfuurtje sudderen de oven voor op 180 °C. Haal de losse schillen van de bol knoflook af. De bovenkant van de teentjes komen nu bloot te liggen. Neem een vel aluminiumfolie en zet de bol hierop.
Besprenkel met wat olijfolie.
Vouw de folie dicht.
Zet het pakketje in de oven en pof de knoflook in ongeveer 45 minuten gaar. Haal de bol uit de oven en laat het zo’n tien minuten afkoelen.
Doe de appel-perenstroop (opmerking 1) in een kommetje.
Knijp de knoflook uit de teentjes en prak het in een kommetje fijn met de appel-perenstroop.
Roer het knoflook-stroopmengsel door het vlees.
Laat het daarna nog eens 1,5 uur sudderen, of totdat het gaar is.
Lekker met macaroni, maar als jij rijst of aardappelen erbij wilt doen, kan dat natuurlijk ook.
Opmerking
1 De supermarkt had geen appel-perenstroop, dan maar alleen appelstroop.
Het was dan niet helemaal het recept van jou, beetje van jou, de rest van Oliver. Wat ik wel weet is dat ik het weer heerlijk vond en heb gesmuld, een aanrader voor anderen je recepten ook eens zelf uit te proberen.
Het was zeker lekker! Dat ga ik vaker maken.
We hebben hem afgelopen donderdag ge test en Super
Het was echt heerlijk. Dus die gaan we vaker maken
een ding deed ik anders de laurierblaadjes doe ik niet los in de pan maar in een thee-ei. Dan krijg je wel de smaak in je gerecht maar hoeft achteraf niet te zoeken naar de laurierblaadjes om ze er weer uit te halen. Je hoeft enkel het thee-ei er uit te vissen 🙂
Leuk! En ja het is heerlijk. Wat een goed idee van het thee-ei! Dat ga ik zeker doen. 🙂
Hoi allemaal,
Het staat nu te pruttelen, straks de knoflook appelstroop erbij. Het ruikt wel erg lekker al.
Wij vonden het heerlijk. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!
Hoi, zou je hier ook groentes aan toe kunnen voegen? Pastinaak en wortel bijv?
Hoi Anneloes, gewoon proberen, zou ik zeggen. Misschien eerst de groentes apart bereiden, als het dan niet echt lekker erbij smaakt, zit het er tenminste niet doorheen. Succes ermee! Ineke