Javaanse saté (met veel foto’s)

JAVAANSE SATÉ is een gerecht dat ik tijdens de vakantie heb gemaakt (opmerking 1). Heerlijk op de barbecue. Ik heb het recept uit het kookboek Selamat Makan, en daar staan nog veel meer lekkere gerechten in. Je maakt het als volgt:

Saté

Ingrediënten saté; Indonesisch eten;

Ingrediënten voor de saté

  • 500 g hamlappen of fricandeau
  • 1 eetl. ketoembar
  • ½ eetl. laos
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 kleine ui
  • 2,5 eetl. olie (opmerking 2)
  • ½ eetl. djahé
  • ½ theel. djinten
  • 2 theel. bruine basterdsuiker
  • ½ teentje knoflook (opmerking 3)
  • 2 eetl. ketjap manis
  • zout
  • ketjap voor roosteren

Pindasaus

Pindasaus; ingrediënten Javaanse pindasaus

Ingrediënten voor de pindasaus

  • ½ ui
  • ½ teentje knoflook
  • ½ eetl. olie
  • ½ theel. sambal oelek
  • 175 g pindakaas
  • 1 theel. ketoembar
  • ¼ theel. djinten
  • ½ theel. djahé
  • ½ theel. laos
  • 2 theel. bruine basterdsuiker
  • 1 eetl. citroensap

Snijd 1 dag van tevoren het vlees in heel kleine reepjes.

Varkensvlees; vlees voor saté;
De reepjes vlees hadden veel dunner en kleiner gemoeten, maar ja, we waren op vakantie

Snipper de halve ui (tip 3). En snijd de knoflook fijn.

Ui; gesnipperde ui; saté

Voeg voor de marinade de ketoembar, de laos, het citroensap, de olie, de djahé, de djinten, de basterdsuiker (tip 18), en de knoflook toe.

Marinade voor saté

Voeg de ketjap toe.

Marinade saté

Vermeng alles goed met elkaar.

Marinade; marinade saté
De marinade

Roer de vleesreepjes door de marinade en laat het 1 nacht in de koelkast staan.

Saté marineren; vlees in marinade

Leg de satéstokjes in het water.

Satéstokjes; satéstokjes weken

Haal het vlees 2 uur voor het roosteren uit de koelkast en doe het zout erbij. Rijg het vlees in de lengte aan de stokjes (3 tot 4 stukjes vlees per stokje).

Stokje saté; satévlees
Er volgen er meer, hoor
Saté; satéstokje; saté in marinade
Kijk, dat bedoel ik!

Snijd voor de pindasaus de halve ui en de knoflook fijn. Bak de ui en de knoflook ca. 5 minuten in de olie.

Ui; ui fruiten; ui in koekenpan

Roer de sambal en de pindakaas erdoor.

Pindasaus; pindakaas met ui en sambal; satésaus

Voeg ketoembar, djinten, djahé, laos, suiker en citroensap toe. Verdun het pindakaasmengsel met kokend water en blijf goed roeren totdat het een dikke saus is geworden.

Pindasaus; pindasaus in pan; satésaus
Mooie, gladde pindasaus

Haal de saté even door de ketjap.

Saté in ketjap

Rooster de saté boven gloeiend houtskool in ca. 5 minuten gaar en goudbruin.

Saté roosteren; barbecue; saté op de barbecue
Dat ziet er toch wel smakelijk uit

Keer de stokjes regelmatig. Serveer de stokjes met de pindasaus.

Saté met pindasaus; saté babi met pindasaus

Hier is de pindasaus wat minder glad.
Selemat Makan!

Opmerkingen

1  Ontzettend leuk om eens een keer in een andere keuken te koken. Erg leuk voor de foto’s. Ook een prachtige keuken trouwens, en het huisje verder ook.

2  Ik heb arachideolie gebruikt, maar zonnebloemolie is ook prima.

3  We hadden kant-en-klaar gehakte knoflook meegenomen, anders hadden we waarschijnlijk een hele zak knoflookbollen moeten kopen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons