JAVAANSE SATÉ is een gerecht dat ik tijdens de vakantie heb gemaakt (opmerking 1). Heerlijk op de barbecue. Ik heb het recept uit het kookboek Selamat Makan, en daar staan nog veel meer lekkere gerechten in. Je maakt het als volgt:
Saté
Ingrediënten voor de saté
- 500 g hamlappen of fricandeau
- 1 eetl. ketoembar
- ½ eetl. laos
- 1 eetl. citroensap
- 1 kleine ui
- 2,5 eetl. olie (opmerking 2)
- ½ eetl. djahé
- ½ theel. djinten
- 2 theel. bruine basterdsuiker
- ½ teentje knoflook (opmerking 3)
- 2 eetl. ketjap manis
- zout
- ketjap voor roosteren
Pindasaus
Ingrediënten voor de pindasaus
- ½ ui
- ½ teentje knoflook
- ½ eetl. olie
- ½ theel. sambal oelek
- 175 g pindakaas
- 1 theel. ketoembar
- ¼ theel. djinten
- ½ theel. djahé
- ½ theel. laos
- 2 theel. bruine basterdsuiker
- 1 eetl. citroensap
Snijd 1 dag van tevoren het vlees in heel kleine reepjes.

Snipper de halve ui (tip 3). En snijd de knoflook fijn.
Voeg voor de marinade de ketoembar, de laos, het citroensap, de olie, de djahé, de djinten, de basterdsuiker (tip 18), en de knoflook toe.
Voeg de ketjap toe.
Vermeng alles goed met elkaar.

Roer de vleesreepjes door de marinade en laat het 1 nacht in de koelkast staan.
Leg de satéstokjes in het water.
Haal het vlees 2 uur voor het roosteren uit de koelkast en doe het zout erbij. Rijg het vlees in de lengte aan de stokjes (3 tot 4 stukjes vlees per stokje).


Snijd voor de pindasaus de halve ui en de knoflook fijn. Bak de ui en de knoflook ca. 5 minuten in de olie.
Roer de sambal en de pindakaas erdoor.
Voeg ketoembar, djinten, djahé, laos, suiker en citroensap toe. Verdun het pindakaasmengsel met kokend water en blijf goed roeren totdat het een dikke saus is geworden.

Haal de saté even door de ketjap.
Rooster de saté boven gloeiend houtskool in ca. 5 minuten gaar en goudbruin.

Keer de stokjes regelmatig. Serveer de stokjes met de pindasaus.
Hier is de pindasaus wat minder glad.
Selemat Makan!
Opmerkingen
1 Ontzettend leuk om eens een keer in een andere keuken te koken. Erg leuk voor de foto’s. Ook een prachtige keuken trouwens, en het huisje verder ook.
2 Ik heb arachideolie gebruikt, maar zonnebloemolie is ook prima.
3 We hadden kant-en-klaar gehakte knoflook meegenomen, anders hadden we waarschijnlijk een hele zak knoflookbollen moeten kopen.