RENDANG is een heerlijk gerecht dat ik over heb genomen uit het kookboek Selamat Makan. Je maakt het zo:
Ingrediënten
- 500 g rundvlees (riblappen)
- 300 g ui
- 4 rode lomboks (Spaanse pepers) of sambal oelek (naar smaak)
- 1 theel. laos
- zout
- 3 teentjes knoflook
- ½ theel. koenjit
- 1 theel. djahé
- 2 salamblaadjes (of laurierblaadjes)
- 4 gepofte kemiries
- olie
- 1 spriet sereh
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- ½ blok santen
Bereiding
Snijd het rundvlees in dobbelstenen.
Snipper de uien (tip 3).
Maak de Spaanse pepers schoon (opmerking 1) en snijd ze klein (tip 7).
Doe de laos, het zout, de knoflook (tip 6), koenjit, djahé en kemiries in een cobek (tip 25).
Wrijf alles fijn (of vermaal ze in de blender).
Verhit olie in de pan. Schroei het vlees dicht.
Voeg de uien en knoflook toe en fruit tot de uien glazig worden (tip 15).
Voeg de Spaanse pepers toe en laat ze even meebakken.
Doe dan de kruidenpasta, de sereh, de salam- en de djeroek poeroetblaadjes erbij.
Giet er net zoveel water bij tot het vlees onderstaat.
Doe het deksel op de pan en laat het vlees op een zacht vuurtje in ca. 2 uur gaar pruttelen (tip 16). Doe dan de santen (opmerking 2) (tip 10) erbij en laat alles in 30-45 minuten indikken.
Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Lekker met rijst en sperzieboontjes.
Selamat Makan!
Opmerkingen
1 Ja, dat lijkt heel veel, vier Spaanse pepers, maar echt, je proeft er praktisch niets van. Die grote pepers zijn sowieso niet zo heet, en na zolang pruttelen is de pittigheid er wel uit. Vind je het toch wat eng, neem dan 1 Spaanse peper.
2 Wij zijn niet zo dol op kokos, dus ik heb minder gebruikt dan in het recept staat.
Het was weer smullen geblazen, iedere smoor smaakt toch weer anders maar zijn allemaal heerlijk en een aanrader om het zelf ook eens klaar te maken. MMMmmmmm
Ja, was zeker weer zalig!
Jummie, lekker weer. Ik ga hem ook eens proberen!
Moet je zeker doen!