Rendang (met veel foto’s)

RENDANG is een heerlijk gerecht dat ik over heb genomen uit het kookboek Selamat Makan. Je maakt het zo:

Ingrediënten

  • 500 g rundvlees (riblappen)
  • 300 g ui
  • 4 rode lomboks (Spaanse pepers) of sambal oelek (naar smaak)
  • 1 theel. laos
  • zout
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ theel. koenjit
  • 1 theel. djahé
  • 2 salamblaadjes (of laurierblaadjes)
  • 4 gepofte kemiries
  • olie
  • 1 spriet sereh
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • ½ blok santen
Ingrediënten Rendang; stoofgerecht; Indisch rundvleesgerecht; recept uit Selamat Makan
Ingrediënten Rendang

Bereiding

Snijd het rundvlees in dobbelstenen.

Rundvlees; runderriblappen; stukjes rundvlees; riblap in blokjes gesneden

Snipper de uien (tip 3).

Uien; gesneden uien; gesnipperde uien

Maak de Spaanse pepers schoon (opmerking 1) en snijd ze klein (tip 7).

Rode Spaanse peper; Spaanse peper kleinsnijden; lombok
Rode Spaanse pepers kleinsnijden

Doe de laos, het zout, de knoflook (tip 6), koenjit, djahé en kemiries in een cobek (tip 25).

Tjobek; cobek; Indonesische vijzel; knoflook, kemiries en specerijen

Wrijf alles fijn (of vermaal ze in de blender).

Pasta in cobek; kruidenpasta voor rendang in tjobek
Het is even zwaar werk, maar dan heb je ook wat

Verhit olie in de pan. Schroei het vlees dicht.

Vlees in de pan; rundvlees bakken; runderriblap aanbakken; rendang; stoofvlees

Voeg de uien en knoflook toe en fruit tot de uien glazig worden (tip 15).

Rundvlees met ui en knoflook; rendang maken; stoofschotel met riblap

Voeg de Spaanse pepers toe en laat ze even meebakken.

Rendang in de maak; runderstoofpot; Indonesisch stoofvlees

Doe dan de kruidenpasta, de sereh, de salam- en de djeroek poeroetblaadjes erbij.

Rendang maken; runderstoofpot; Indonesische stoofschotel

Giet er net zoveel water bij tot het vlees onderstaat.

Rendang; Indonesische stoofschotel; runderribschotel
Alles staat onderwater

Doe het deksel op de pan en laat het vlees op een zacht vuurtje in ca. 2 uur gaar pruttelen (tip 16). Doe dan de santen (opmerking 2) (tip 10) erbij en laat alles in 30-45 minuten indikken. 

Rendang met kokos; runderstoofpot; Indonesische stoofschotel
Kokos erbij

Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.

Rendang; stoofschotel met rundvlees; Indonesisch rundergerecht
De Rendang is klaar. Met lekker veel saus!

Lekker met rijst en sperzieboontjes.

Rendang met rijst en boontjes; Indonesische runderstoof; stoofschotel met runderriblap

Selamat Makan!

Opmerkingen

1  Ja, dat lijkt heel veel, vier Spaanse pepers, maar echt, je proeft er praktisch niets van. Die grote pepers zijn sowieso niet zo heet, en na zolang pruttelen is de pittigheid er wel uit. Vind je het toch wat eng, neem dan 1 Spaanse peper.

2  Wij zijn niet zo dol op kokos, dus ik heb minder gebruikt dan in het recept staat.

4 antwoorden op “Rendang (met veel foto’s)”

  1. Het was weer smullen geblazen, iedere smoor smaakt toch weer anders maar zijn allemaal heerlijk en een aanrader om het zelf ook eens klaar te maken. MMMmmmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons