Mexicaanse stoofpot (6-8 personen) (veel foto’s)

MEXICAANSE STOOFPOT is weer zo’n zalige stoofschotel. Je maakt het zo:

Ingrediënten

  • 1 kg runderriblappen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode Spaanse peper
  • 2 eetl. verse oregano (opmerking 1)
  • 3-4 eetl. zonnebloemolie
  • 1-1,5 theel. chilipoeder
  • 2 theel. gemalen komijn
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 flesje bier (30 cl), op kamertemperatuur
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • bruine suiker
Ingrediënten Mexicaanse stoofpot

Bereiding

Snijd de runderlappen in blokjes van 2 cm.

Rundvlees; runderriblap; stoofvlees; vlees in blokjes; rundvlees gesneden

Snipper de ui grof (tip 3).

Ui; gesneden ui; gesnipperde ui

Hak de knoflookteentjes (tip 6) (opmerking 2) fijn.

Knoflook; gesneden knoflook; gehakte knoflookteentjes
Glazige knoflook

Ontdoe de rode peper van zaadjes en snijd de peper in stukjes (tip 7).

Spaanse rode peper; Spaanse peper snijden; reepjes rode peper

Hak de oregano fijn. Meet de kruiden af en zet ze klaar.

Oregano, zout, chilipoeder en komijn

Zet alle ingrediënten klaar.

Ingrediënten Mexicaanse stoofpot

Verwarm de olie in een braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom bruin.

Vlees braden; stoofschotel maken; rundvlees aanbraden

Schep het gebakken vlees met een schuimspaan op een bord en bak de volgende portie.

Schuimspaan met vlees;

Fruit daarna de ui in het resterende bakvet in 5 minuten zachtjes glazig (tip 15).

Ui bakken; ui fruiten; ui glazig fruiten

Schep het vlees met vocht door de ui.

Vlees met ui; rundvlees met ui in de pan

Voeg knoflook, chilipoeder, komijn, rode peper en 1 eetl. oregano toe.

Vlees met kruiden; stoofschotel maken

Doe dan de tomatenblokjes met sap, bier, 1-2 theel. zout en zwarte peper erbij (opmerking 3).

Stoofschotel

bier met opener; Amstel bier; souvenir Bretagne
Dit is niet bedoeld als reclame voor het biermerk, maar om ons leuke souvenirtje uit Bretagne te laten zien

Roer alles goed door elkaar en breng het tegen de kook aan.

stoofschotel; stoofpot in de pan
Nu lekker laten pruttelen

Laat alles zonder deksel 1,5-2 uur heel zachtjes sudderen (tip 16) tot het vlees echt zacht is, maar niet uit elkaar valt. Voeg als het te droog wordt een scheut water toe, want het gerecht moet smeuïg blijven.

Stoofschotel; stoofvlees in de pan
Klaar!

Breng de stoofpot op smaak met zout, peper en een beetje bruine suiker (tip 18).

Serveer met rijst en strooi de rest van de oregano over het vlees (opmerking 4).

Bord met stoofvlees; bord met stoofpot; rijst met stoofvlees
Eet smakelijk!

Opmerkingen

1  Ik kon geen verse oregano bij mijn supermarkt krijgen, dus heb ik 2 theel. gedroogde oregano genomen.

2  Je kunt knoflook prima invriezen, maar na het ontdooien ziet hij er wel glazig uit. Vanuit de vriezer meteen hakken en in de pan werkt het beste, maar als je foto’s moet maken, lukt dat niet zo goed.

De bruine suiker heb ik per ongeluk al eerder bij gedaan, maar de stoofschotel was verrukkelijk, dus het kon geen kwaad.

4  Ik heb er zelf geen gedroogde oregano overheen gestrooid. Ik heb namelijk een gruwelijke ervaring met gedroogde kruiden gehad (zie Romige kabeljauw met kaas).

4 antwoorden op “Mexicaanse stoofpot (6-8 personen) (veel foto’s)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons