MEXICAANSE STOOFPOT is weer zo’n zalige stoofschotel. Je maakt het zo:
Ingrediënten
- 1 kg runderriblappen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode Spaanse peper
- 2 eetl. verse oregano (opmerking 1)
- 3-4 eetl. zonnebloemolie
- 1-1,5 theel. chilipoeder
- 2 theel. gemalen komijn
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 1 flesje bier (30 cl), op kamertemperatuur
- zout
- versgemalen zwarte peper
- bruine suiker
Bereiding
Snijd de runderlappen in blokjes van 2 cm.
Snipper de ui grof (tip 3).
Hak de knoflookteentjes (tip 6) (opmerking 2) fijn.
Ontdoe de rode peper van zaadjes en snijd de peper in stukjes (tip 7).
Hak de oregano fijn. Meet de kruiden af en zet ze klaar.
Zet alle ingrediënten klaar.
Verwarm de olie in een braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom bruin.
Schep het gebakken vlees met een schuimspaan op een bord en bak de volgende portie.
Fruit daarna de ui in het resterende bakvet in 5 minuten zachtjes glazig (tip 15).
Schep het vlees met vocht door de ui.
Voeg knoflook, chilipoeder, komijn, rode peper en 1 eetl. oregano toe.
Doe dan de tomatenblokjes met sap, bier, 1-2 theel. zout en zwarte peper erbij (opmerking 3).
Roer alles goed door elkaar en breng het tegen de kook aan.
Laat alles zonder deksel 1,5-2 uur heel zachtjes sudderen (tip 16) tot het vlees echt zacht is, maar niet uit elkaar valt. Voeg als het te droog wordt een scheut water toe, want het gerecht moet smeuïg blijven.
Breng de stoofpot op smaak met zout, peper en een beetje bruine suiker (tip 18).
Serveer met rijst en strooi de rest van de oregano over het vlees (opmerking 4).
Opmerkingen
1 Ik kon geen verse oregano bij mijn supermarkt krijgen, dus heb ik 2 theel. gedroogde oregano genomen.
2 Je kunt knoflook prima invriezen, maar na het ontdooien ziet hij er wel glazig uit. Vanuit de vriezer meteen hakken en in de pan werkt het beste, maar als je foto’s moet maken, lukt dat niet zo goed.
3 De bruine suiker heb ik per ongeluk al eerder bij gedaan, maar de stoofschotel was verrukkelijk, dus het kon geen kwaad.
4 Ik heb er zelf geen gedroogde oregano overheen gestrooid. Ik heb namelijk een gruwelijke ervaring met gedroogde kruiden gehad (zie Romige kabeljauw met kaas).
Het was weer smullen geblazen 🙂
Ja, dit is een superlekkere stoofpot!
Klinkt goed en ziet er weer prachtig verzorgd uit!
Dank je wel!