BABI RICA RICA is een lekker Indisch gerecht. Je maakt het zo:
Ingrediënten
- 500 g speklapjes
- 7 sjalotjes
- 2 rode Spaanse pepers
- 1 gedroogd heet rood pepertje
- 1 tomaat
- 2 schijfjes gemberwortel van ca. 3 cm
- 3 stengels sereh
- 5 eetlepels plantaardige olie
- 5 djeroek peroet
- 1 theelepel suiker
- zout
Bereiding
Snijd het vlees in blokjes.
Pel de sjalotjes. En snijd ze grof.
Maak de Spaanse pepers (tip 7) en het gedroogde pepertje schoon.
Maak van de sjalotjes en de pepers in de blender een pasta of maal het fijn in een cobek (tip 25).
Ontvel de tomaat (tip 17) en snijd hem in partjes (tip 28).
Schil de gemberwortel (tip 4) dun en snijd het in stukjes.
Snijd het bovenste deel van de sereh af. Verhit de olie in de wadjan en fruit hierin de kruidenpasta.
Doe de gember erbij.
Dan de djeroek peroet.
Vervolgens de sereh (opmerking 1).
Ja, de sereh is wat lang
Doe het vlees erbij.
Schep de tomaatpartjes in het kruidenmengsel om.
Roer de suiker (tip 18) en zout naar smaak erdoor.
Laat het vlees in circa 15 minuten gaarstoven.
Verwijder de sereh en de djeroek peroet.
Opmerking
1 Tip van Karin V. die hierop gereageerd heeft: in plaats van de hele sereh te gebruiken, snijd je de onderkant eraf, plet je de sereh met het heft van een koksmes, en leg je er 1 of 2 knopen in. Je kunt ook de buitenste lagen van de sereh verwijderen en dan het middelste gedeelte voor de pasta mee blenderen of vermalen.
Goedemorgen, de sereh niet in zijn geheel in de wok doen zou ik adviseren. Snijd de onderkant eraf, plet met het heft van een koksmes en maak er 1 a 2 knopen in. Zo geeft de sereh (die in Nederland toch al droog is in vergelijk met de verse in Indonesië) veel meer smaak af. Je kunt het middelste deel van een sereh stengel ook mee blenderen.
Hoi Karin, dank je wel voor de tip! Dat ga ik de volgende keer zeker doen, en ik zal de tip bij het gerecht zetten.