Maleisische kip
Currypasta
- 5 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
- 4-5 rode pepers, zonder zaadlijsten, grof gehakt
- 3 stengels citroengras, buitenste blad verwijderd, uiteinden afgesneden, fijngesneden
- 5 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
- 4 grote sjalotten, gepeld en gesnipperd
- 1 theel. kurkuma
- 2-3 eetl. arachideolie
Curry
- 1 kg ontvelde en uitgebeende kippendijen
- 2 eetl. arachideolie
- 2 uien, gepeld en in smalle ringen
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 2 djeroek peroet
- 1 kaneelstokje
- 3 stuks steranijs
- 400 ml kokosmelk
- 100 ml kippenbouillon
- 1 theel. palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 2 eetl. lichte sojasaus
- 2 eetl. vissaus
- 400 g sperziebonen, in stukken van 5 cm
- handvol korianderblad, grof gescheurd
Maal knoflook, pepers, citroengras, gember, sjalotten en kurkuma in de keukenmachine tot een pasta. Laat er met draaiende motor wat arachideolie bij lopen. Meng goed.
Snijd de kip in stukjes. Verhit de arachideolie in een braadpan. Roerbak de currypasta in enkele minuten op hoog vuur geurig. Bak de uien al roerend 5 minuten mee, tot ze zacht worden.
Breng kip op smaak met zout en peper. Doe ze in de pan en roer ze door de currypasta. Voeg djeroek peroet, kaneelstokje, steranijs, kokosmelk, bouillon, suiker, sojasaus en vissaus toe. Temper het vuur en kook zachtjes 30-40 minuten tot de kip gaar is.
Proef even en breng indien nodig op smaak. Doe sperziebonen erbij, dek de pan af en laat nog 3-4 minuten sudderen, tot de bonen gaar zijn. Strooi korianderblad erover.