MALEISISCHE KIP is een verrukkelijk gerecht van Gordon Ramsay. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, de bereiding valt reuze mee. Je maakt het zo:
Currypasta
- 5 tenen knoflook
- 4-5 rode Spaanse pepers
- 3 stengels citroengras
- 5 cm verse gemberwortel
- 4 grote sjalotten
- 1 theel. kurkuma
- 2-3 eetl. arachideolie
Curry
- 1 kg ontvelde en uitgebeende kippendijen
- 2 uien
- 2 eetl. arachideolie
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 2 djeroek peroet
- 1 kaneelstokje
- 3 stuks steranijs
- 400 ml kokosmelk (tip 10)
- 100 ml kippenbouillon
- 1 theel. palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 2 eetl. lichte sojasaus
- 2 eetl. vissaus
- 400 g sperziebonen, in stukken van 5 cm
- handvol korianderblad
Bereiding
Pel de knoflook (tip 6) en hak de teentjes grof.
Verwijder de zaadlijsten bij de pepers (tip 7) en hak de pepers (opmerking 1) grof.
Verwijder het buitenste blad van het citroengras, snijd de uiteinden eraf en snijd de stengels fijn.
Schil de gemberwortel (tip 4) en hak hem fijn.
Pel en snipper de sjalotten (tip 3).
Maal knoflook, pepers, citroengras, gember, sjalotten en kurkuma in de keukenmachine tot een pasta (opmerking 2).
Laat er met draaiende motor wat arachideolie bij lopen. Meng goed.
Snijd de kip in stukjes (opmerking 3). Pel de uien en snipper ze.
Zet alles klaar.
Verhit de arachideolie in een braadpan. Roerbak de currypasta in enkele minuten op hoog vuur geurig.
Bak de uien al roerend 5 minuten mee, tot ze zacht worden.
Breng kip op smaak met zout en peper. Doe ze in de pan en roer ze door de currypasta.
Voeg djeroek peroet toe.
Voeg kaneelstokje, kokosmelk en bouillon toe.
Roeren. Voeg dan steranijs, suiker, sojasaus en vissaus toe.
Temper het vuur en kook zachtjes 30-40 minuten tot de kip gaar is.
Proef even en breng indien nodig op smaak. Doe sperziebonen erbij, dek de pan af en laat nog 3-4 minuten sudderen, tot de bonen gaar zijn.
Scheur het korianderblad (opmerking 4) grof (tip 24) en strooi het erover.
Verwijder de steranijs, het kaneelstokje en de djeroek peroet (indien vindbaar). Serveer met rijst.
Opmerkingen
1 Rode Spaanse pepers zonder zaadlijsten zijn niet erg heet. Lijkt het je toch te veel, neem dan minder pepers, begin anders met 1 peper en is dat prima te doen, neem dan de volgende keer dat je het gerecht maakt 2, en bouw het zo langzaam uit.
2 Hier kun je ook een cobek (tip 25) voor gebruiken.
3 Nee, gek genoeg geen foto van de stukjes kip.
4 De koriander komt uit de vriezer, vandaar dat het er zo soppig uitziet op de foto. Maar het smaakte gelukkig nog steeds goed.
5 Helaas zeer prominent aanwezig, dat stukje steranijs! Had natuurlijk verwijderd moeten worden. 🙄
Tjonge, Tjonge, Tjonge, wat was dat lekker zelfs een tweede keer na het invriezen, een echte aanrader wat een smaaklagen. Ben niet zo heel gek op sperziebonen (vindt ze niet vies hoor) maar hierin horen ze echt alsof ze er voor gemaakt zijn (nu ja groeien)
Ja, dat was weer een topper!