Ingrediënten
- 1 ui
- 450g lams- of runderstooflap in dobbelsteentjes
- 3 eetl. olie of 40 g geklaarde boter
- 2,5 cm kaneel
- 6 kleine kardamomen
- 3 grote kardamomen
- 6 kruidnagels
- 1 laurierblad
- 1 theel. knoflookpoeder
- 1 theel. gemberpoeder2 theel. ketoembar
- 2 theel. gemalen komijn
- 1 theel. chilipoeder
- ¼ theel. geelwortelpoeder
- 4 verse tomaten of 1 klein blikje tomatenpuree
- 2,5 dl water
- zout
- 2 fijngesneden groene pepers
- 2 fijngehakte takjes verse koriander
Bereiding
Snipper de ui (tip 3).
Snijd het vlees in dobbelsteentjes.
Haal de zwarte pitjes (tip 19) uit de kardamomen (die pitjes worden gebruikt, de rest kan weg).
Zet de juiste hoeveelheid specerijen klaar.
Zet alles klaar om te gaan koken.
Verwarm de olie of de geklaarde boter in een pan en fruit de ui hierin.
Voeg kaneel, de zwartje pitjes uit de kardamomen, kruidnagels en laurier toe.
Bak 1 minuut. Voeg knoflookpoeder en gemberpoeder toe.
Bak 1 minuut.
Voeg vlees toe en bestrooi met ketoembar, komijn, chili en geelwortel.
Goed doorroeren en 10 minuten laten sudderen.
Snijd intussen de tomaten fijn (opmerking 1), en voeg die toe met het water en het zout.
Afdekken en 40-45 minuten stoven op een laag pitje totdat het vlees gaar is (tip 16).
Snijd intussen de groene pepers (opmerking 2) fijn.
Snijd de takjes koriander fijn (tip 24) en voeg die toe. Roer erdoorheen en serveer met rijst.
Opmerkingen
1 In plaats van verse tomaten kon er ook een blikje tomatenpuree worden gebruikt. Per ongeluk is dat bij mij een groot blik tomatenpuree geworden. De smaak was dus erg tomaterig. Niet vies, maar het was niet de bedoeling. Het gerecht ziet er normaal gesproken ook niet zo rood uit.
2 Ik kon geen gewone Spaanse groene peper krijgen, dus heb ik bij de toko kleintjes gekocht. Die zijn best heet. Ik noem ze knettertjes, want het geeft een speciaal gevoel in je mond. Erg lekker!
Het was weer heerlijk smullen er van.
Volgende keer maar met minder tomatenpuree. 😀