Surinaamse sambal (veel foto’s)

Surinaamse sambal is heet. Het was erg leuk om zelf een keer sambal te maken, dat ga ik zeker vaker doen. Je maakt Surinaamse sambal zo:

Ingrediënten

  • 250 g pepers, bijvoorbeeld Madame Jeannette (opmerking 1)
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. azijn
  • sap van ½ citroen
  • zonnebloemolie
Ingrediënten Surinaamse sambal

Bereiding

Haal de steeltjes van de pepers af (opmerking 2).

Verwijder de schil van de ui en de knoflook.

Doe de pepers in een blender.

Voeg de ui en knoflook toe.

Hak het helemaal fijn.

Het zal de oplettende lezer opgevallen zijn dat dit een andere blender is dan hiervoor op de foto staat. Daar is een goede reden voor: de vorige werkte voor geen meter met deze ingrediënten

Pers de halve citroen uit.

Doe suiker, azijn en citroensap erbij en maal kort door.

Doe er als laatste een flinke scheut zonnebloemolie bij, en maal weer even kort.

De Surinaamse sambal is klaar!

Schep de sambal over in een glazen potje en bewaar in de koelkast (opmerking 3).

Eet ze, maar wel erg voorzichtig!

WAARSCHUWING

Wees voorzichtig, gebruik eventueel huishoudhandschoenen als je met de pepers bezig bent. Was daarna onmiddellijk je handen met citroensap of azijn, want als je met hete pepers werkt en je zit aan je ogen, dan brandt dat als de hel!

Opmerkingen

1 Je kunt variëren in welke pepers je neemt, alleen Madame Jeannette, gele en rode, of ook adjuma erbij. Maar ook andere pepers kunnen, zolang ze maar heet zijn! Overigens had ik per ongeluk geen 250 g pepers gekocht, maar 500 g. Vandaar de ruime hoeveelheid.

2 Toen ik met de pepers in de weer was, sloeg het behoorlijk op mijn strot, maar Frans, die in de huiskamer zat, had er ook last van!

3 Je kunt de sambal ook invriezen.

4 Vraagje aan Frans (die dol is op hete sambal): is de Surinaamse sambal heet?

Frans: ‘Ja, best wel.’

3 antwoorden op “Surinaamse sambal (veel foto’s)”

  1. Het is zeker weten een hele hete Sambal, wel heel lekker en fris van smaak.

    Door dat hij zo heet of scherp is hoef je er maar weinig van te gebruiken en ik heb de Sambal in verschillende gerechten gebruikt, Heeerlijk.

    1. Beste M. Balrak, ik heb een Watshome gebruikt, die heb ik ooit bij Kruidvat in de aanbieding gekocht. Maar zoals met alle blenders moet je er wel veel mee schudden, wil hij goed werken. Kook ze, Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *