Nasi goreng I uit Selamat Makan (veel foto’s)

NASI GORENG is weer een heerlijk gerecht uit het kookboek Selamat Makan. Je maakt de Nasi goreng zo:

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • olie
  • 50 g prei
  • 200 g varkensvlees
  • 100 g ham
  • 100 g gerookt mager spek (opmerking 1)
  • 50 g uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theel. trassi
  • 500 g gare rijst
  • ketjap
  • zout
  • ve-tsin (opmerking 2)
Ingrediënten Nasi goreng

Bereiding

Tik de eieren in een kommetje. Roer de eieren om.

Bak er in wat olie een omelet van. Snijd de omelet in dunne reepjes.

Snijd de prei in dunne ringetjes. Snijd het varkensvlees in dunne reepjes van 1,5 cm.

Snijd de ham en het rookspek in blokjes of dunne reepjes (opmerking 3).

Snipper de ui (tip 3). Hak de knoflook fijn (tip 6).

Zet alles klaar voor het bakken.

Fruit de ui, knoflook en trassi in wat olie aan. Doe de ham erbij en vervolgens het vlees.

Laat dit geheel enkele minuten braden onder voortdurend omroeren. Bak ondertussen het spek. Schep het spek eruit en bak de rijst erin (opmerking 4).

Voeg het mengsel van vlees, ham en spek toe (opmerking 1).

Doe de omelet erbij. Laat enkele minuten bakken. Op smaak brengen met zout, ketjap en ve-tsin. Goed doorroeren en nog wat laten bakken.

Nasi goreng overdoen in schaal en garneren met de fijngesneden prei.

Selamat Makan!

Je kunt het eventueel serveren met pindasaus, Surinaamse sambal (of gewone sambal) en kroepoek, al is de nasi zonder al die toevoegingen al lekker genoeg!

Nasi goreng met pindasaus, Surinaamse sambal en kroepoek

Opmerkingen

1 Frans kan niet tegen spek, vandaar dat die in de nasi in de pan niet te zien is. Ik heb de blokjes op het bord door mijn eten geroerd, want ik ben er dol op!

2 Ik kan weer niet zo goed tegen ve-tsin, dus dat heb ik weggelaten.

3 Nee, geen foto van het kleinsnijden van de ham of het spek, simpelweg omdat ik ze in blokjes had gekocht.

4 De volgende keer gebruik ik een andere pan, de rijst bleef enorm plakken in de wok.

4 antwoorden op “Nasi goreng I uit Selamat Makan (veel foto’s)”

  1. Weer iets geleerd: de prei dun snijden en niet meebakken. Dat deed ik altijd wel, maar rauw is vast lekkerder. Bedankt, Ineke! 🙂

  2. Het was weer heel lekker en de Nasi weer op een andere manier klaar gemaakt. Wel met de hete sambal MMMMmmm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Show Buttons
Hide Buttons