Kiptajine is een Marokkaans gerecht dat ik van internet heb gehaald. Je maakt de Kiptajine zo:
Ingrediënten
- 500 g uien
- 1 tomaat
- zonnebloemolie
- 1 kip
- ½ theel. gemberpoeder
- ½ theel. kurkuma
- zout
- 1 theel. peper
- 1 eetl. komijnpoeder
Bereiding
Snijd de ui in halve ringen. Ontvel de tomaat (tip 17) en snijd hem in stukjes (tip 28).
Zet alles klaar voor het koken.
Verhit een bodempje olie in de pan van de tajine (opmerking 1). Voeg de kip toe (opmerking 2). Doe daar een handvol uien bij.
Strooi de stukjes tomaat erover. En voeg als laatste gember, kurkuma, zout en peper toe.
Roer alles goed door elkaar. Fruit ongeveer 5 minuten totdat de kip mooi bruin is. Schenk er water bij totdat alles onderwater staat.
Doe het deksel erop en laat een halfuur zachtjes koken. Voeg de rest van de uien en de komijn toe.
Roer goed door en laat nog zo’n 20 minuten koken. Als de kip gaar is en de saus ingedikt, kan het worden opgediend.
Lekker met rijst of Turks brood.
Opmerkingen
1 Als een tajine nog niet eerder is gebruikt, dan moet je hem een nacht lang laten weken. Is hij wel eerder gebruikt, dan volstaat 1 uur. Gebruik bij gas altijd een sudderplaatje en laat de tajine langzaam warm worden.
2 De tajine die ik gebruikte was duidelijk te klein voor alle ingrediënten. Ik heb het dan ook in twee keer gedaan.
Dat was weer heel erg lekker, dat wil ik nog wel eens eten. 🙂
Dat gaat vast wel een keer gebeuren. 🙂