Pasta met balletjes van Nigella Lawson
Balletjes
- 500 g rundergehakt
- 1 groot ei, losgeklopt
- 3 eetl. fijngehakte blaadjes bladpeterselie en nog wat extra
- 2 eetl. gedroogd broodkruim
- 4 eetl. fijngeraspte Parmezaanse kaas en nog wat extra
- 1,5 theel. zeezoutvlokken
- 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
Saus
- 2 eetl. milde olijfolie
- 1 ui (150 g) gepeld en gesnipperd
- 2 eetl. fijngehakte blaadjes bladpeterselie
- 2 theel. gedroogde oregano
- 4 eetl. (60 ml) rode vermout
- 2 blikjes tomatenblokjes à 400 g
- 1,5 theel. zeezoutvlokken
- 275 g pasta (bijvoorbeeld spaghettini of macaroni)
Bekleed een bakplaat of snijplank met plasticfolie of bakpapier. Doe alle ingrediënten voor de balletjes in een grote kom en meng ze voorzichtig met je handen. Niet te lang mengen. Draai er balletjes van ten grootte van borrelballen. Leg ze op de bakplaat. Je moet er ongeveer 30 hebben.
Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit de gesnipperde ui ongeveer 10 min. op matig vuur al roerend gaar. Roer de peterselie en oregano door en bak dit al roerend een minuutje mee. Voeg de vermout toe en laat 1 minuutje zachtjes koken. Doe de tomatenblokjes erbij. Vul een maatbeker met 1 liter koud water. Vul de lege blikjes voor de helft met het water, giet dat met de achtergebleven tomatenrestjes in de pan. Voeg de rest van het water en het zout toe. Breng alles aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de saus 10 min. pruttelen.
Neem het deksel van de pan en leg de balletjes voorzichtig in de saus. Breng de saus weer aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de balletjes 20 minuten pruttelen.
Verwijder het deksel en doe de pasta in de pan. Laat de pasta in 10-15 minuten gaar worden (of zolang als de door jouw gekozen pasta erover doet). Af en toe voorzichtig roeren.