Pasta met balletjes van Nigella Lawson is een heerlijk gerecht, beslist de moeite waard om een keer te maken. Veel ingrediënten, maar het maken zelf valt mee. Je maakt de Pasta met balletjes zo:
Ingrediënten balletjes
- 1 groot ei
- 3 eetl. blaadjes bladpeterselie en nog wat extra
- 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
- 500 g rundergehakt
- 2 eetl. gedroogd broodkruim
- 4 eetl. fijngeraspte Parmezaanse kaas en nog wat extra
- 1,5 theel. zeezoutvlokken
Ingrediënten saus
- 2 eetl. milde olijfolie
- 1 ui (150 g) gepeld en gesnipperd
- 2 eetl. fijngehakte blaadjes bladpeterselie
- 2 theel. gedroogde oregano
- 4 eetl. (60 ml) rode vermout
- 2 blikjes tomatenblokjes à 400 g
- 1,5 theel. zeezoutvlokken
- 275 g pasta (bijvoorbeeld spaghettini of macaroni)
Bereiding
Bekleed een bakplaat of snijplank met plasticfolie of bakpapier. Doe het ei in een kom en klop het los.
Snijd of knip de selderij in stukjes (tip 24). Pel de knoflook en hak de teentjes fijn of pers ze uit.
Zet alles klaar voor de balletjes.
Doe het gehakt in een grote kom en voeg het ei toe. Strooi de blaadjes bladpeterselie erbij. Voeg het broodkruim toe.
Doe de kaas (opmerking 1), het zout en de knoflook erbij.
Meng alle ingrediënten voorzichtig met je handen. Niet te lang mengen. Draai er balletjes van ten grootte van borrelballen. Leg ze op de bakplaat. Je moet er ongeveer 30 hebben.
Zet de ingrediënten voor de saus klaar.
Snipper de ui (tip 3). Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit de gesnipperde ui ongeveer 10 min. op matig vuur al roerend gaar. Roer de peterselie en oregano door en bak dit al roerend een minuutje mee.
Voeg de vermout toe en laat 1 minuutje zachtjes koken.
Doe de tomatenblokjes erbij. Vul een maatbeker met 1 liter koud water. Vul de lege blikjes voor de helft met het water, giet dat met de achtergebleven tomatenrestjes in de pan.
Voeg de rest van het water en het zout toe. Breng alles aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de saus 10 min. pruttelen.
Elegant gedaan, toch?
Neem het deksel van de pan en leg de balletjes voorzichtig in de saus. Breng de saus weer aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de balletjes 20 minuten pruttelen. Verwijder het deksel en doe de pasta in de pan. Laat de pasta in 10-15 minuten gaar worden (of zolang als de door jouw gekozen pasta erover doet). Af en toe voorzichtig roeren.
Serveer de pasta in een diep bord. Zet er eventueel nog een schaaltje met Parmezaanse kaas bij.
Opmerking
1 Frans houdt niet van kaas, dus heb ik dat niet door de balletjes gedaan, maar aan tafel over het eten gestrooid.
Vooropgesteld, ik houd niet van gehaktballetjes dus leek het mij niet mijn hapje direct, maar wat denk je het was heerlijk!!!
Ja ik heb er van gesmuld en dit recept is voor meer keren 🙂
Ja, ook dit recept is voor herhaling vatbaar. 🙂
Ziet er lekker uit! Ga ik ook eens proberen.
Moet je zeker doen, is echt lekker. 🙂