Indiase bloemkool (opmerking 1) is een heerlijk kruidig gerecht dat ik van internet heb gehaald. Je maakt de Indiase bloemkool zo:
Ingrediënten
- 500 g niet te grote bloemkoolroosjes
- ½ theel. komijnzaad
- 2,5 cm verse gember
- 2 grote groene Spaanse pepers
- 3 eetl. arachide- of zonnebloemolie
- ¾ theel. zout
- ½ theel. versgemalen zwarte peper
- ½ theel. garam masala
- ¼ theel. kurkuma
- 4 eetl. water
Bereiding
Verdeel de bloemkool in roosjes. Kneus eventueel het komijnzaad met de bolle kant van een lepel.
Snijd de gember in dunne reepjes. Snijd de pepers in dunne reepjes.
Zet alle ingrediënten klaar.
Verhit koekenpan of wok op hoog vuur en voeg de olie toe. Als die goed heet is, voeg dan het komijnzaad toe. Even laten bakken. Voeg dan de bloemkool toe. Doe de gember erbij.
Voeg de groene pepers toe. Roerbak 6 minuten op hoog vuur tot hier en schroeiplekjes verschijnen. Strooi het zout en de zwarte peper erover.
Strooi de garam masala en de kurkuma erover en voeg het water eraan toe. Leg een deksel op de pan en laat zo’n 2 minuten doorsudderen op halfhoog vuur.
Lekker bij een curry, maar ook bij biefstuk met friet. Van tevoren maken en daarna even opwarmen kan ook.
Opmerkingen
1 Als kind vond ik bloemkool ronduit smerig. Thuis werd het doodgekookt en geserveerd met een maïzenapapje met daarbovenop ook nog eens nootmuskaat! Echt niet lekker. Pas toen ik het een aantal jaren geleden tussen de roerbakgroenten ontdekte en voorzichtig er wat van proefde, besefte ik dat het best te eten was. En met wat kruiden erbij zoals hier, is het gewoon lekker!
2 Spruitjes, ook zo vies! Maar ook die vond ik als wokgroente erg meevallen. Wellicht ook een keer een recept voor spruitjes?
Bloemkool lust ik best wel, maar vegetarisch is niet mijn ding. Maar bloemkool op deze wijze smaakte ook heel goed.
Gelukkig hadden we er wel een stukje vlees bij. 🙂