Koreaanse krokante kippenvleugeltjes (veel foto’s)

Koreaanse krokante kippenvleugeltjes is een gerecht dat in MasterChef Australia voorkwam. De jury at toen zijn vingers erbij op. Het gerecht heb ik van internet gehaald, en het is inderdaad zalig! Het lijkt een hoop werk, maar de saus is in een wip gemaakt. Je maakt de Koreaanse krokante kippenvleugeltjes zo:

Ingrediënten

  • 750 g kippenvleugels
  • 1 eetl. gochujang (opmerking 1)
  • 400 ml karnemelk
  • 1 eetl. sojasaus
  • 90 g maïzena
  • 60 g bloem
  • zout
  • peper
  • olie
Ingrediënten Koreaanse krokante kippenvleugeltjes (zonder die voor de saus)

saus

  • 3 theel. gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theel. suiker
  • 100 g gochujang
  • 3 eetl. sojasaus
  • 11,5 eetl. sesamolie
  • 2 theel. maisstroop
  • 1,5 eetl. witte wijnazijn
Ingrediënten voor de saus bij de Koreaanse krokante kippenvleugeltjes

Bereiding

Halveer indien nodig de kippenvleugels. Doe de eetlepel gochujang in een schaal. Roer het los met wat karnemelk en de sojasaus.

Doe de rest van de karnemelk erbij en roer alles door elkaar.

Doe de kippenvleugels in een plastic zak of bak en giet het karnemelkmengsel eroverheen. Sluit de zak of bak luchtdicht en laat minstens 4 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast marineren. Giet de kip af en laat uitlekken in een vergiet.

Voor de saus: hak de gember fijn (tip 4) en pers de knoflook uit (tip 14). Zet alle ingrediënten voor de saus klaar.

Doe de suiker, de gember en de knoflook in een (steel)pannetje. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Haal het pannetje van het vuur en zet het weg.

Meng bloem, maïzena, zout en peper door elkaar en strooi de helft op een groot bord.

Leg de kippenvleugels op dit mengsel. Strooi de rest van het bloemmengsel over de kip, zodat ze goed bedekt zijn. Dek af met bakpapier en laat een kwartier staan.

Doe minstens 10 cm olie in een pan en warm die op tot 180 graden. Frituur de vleugels in delen in 6-7 minuten goudbruin en knapperig. Schep met een draadspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Laat ze vervolgens nog eens 30 seconden frituren, voor extra knapperigheid (opmerking 2). Warm de saus op (opmerking 3).

Je kunt de saus over de vleugels gieten of apart erbij serveren. Overgebleven kip kan in de oven worden opgewarmd.

Eet smakelijk!

Opmerkingen

1 Gochujang is een Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, rijst en sojabonen. Het heeft een erg eigen smaak. Helaas had de toko dat nu net niet, dus heb ik een alternatief genomen, aangeraden door de verkopers daar.

2 Persoonlijk vind ik twee keer frituren niet nodig, mij lijkt 1x al knapperig genoeg. Ik vond na 2x frituren sommige stukjes best hard!

3 De saus is heerlijk en snel gemaakt. Serveer hem ook eens bij gebakken kipkluifjes of gehaktballetjes of zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *