Sambal badjak maak je zo:
- 2 rode uien of 4 sjalotten
- 12 verse rode Spaanse pepers
- 4 teentjes knoflook
- 10 kemerinoten
- olie
- 1 stengel sereh
- 1 theel. laospoeder
- 1 volle eetl. goela djawa
- 1 theel. djahé
- 1 theel. trassi
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- 2 blaadjes salam
- 1 theel. tamarinde
- 3 eetl. asemwater of citroensap
- 1 theel. zout
- 1 stukje santen van 1 cm
Doe de uien, pepers en knoflook in een keukenmachine en maal ze grof. Maal de kemerinoten fijn. Verhit een flinke scheut olie in de wok en fruit dit mengsel samen met de sereh, laos, goela djawa, djahé en trassi 3 minuten. Voeg de overige ingrediënten (behalve de santen) toe en breng langzaam aan de kook. Voeg dan de santen toe en laat dat smelten. Nog 2 minuten onder voortdurend roeren laten pruttelen.
Verwijder de blaadjes en de stengel sereh.
Doe de sambal in een goed schoongemaakte jampot en voeg wat olie toe totdat de sambal goed onderstaat. Deksel erop en de sambal zo laten afkoelen. Is prima in te vriezen.