Sambal badjak is een lekkere pittige sambal met veel smaak. Je maakt de Sambal badjak zo:
Ingrediënten
- 2 rode uien of 4 sjalotten
- 12 verse rode Spaanse pepers of een mix
- 4 teentjes knoflook
- 10 kemerinoten
- olie
- 1 stengel sereh
- 1 theel. laospoeder
- 1 volle eetl. goela djawa
- 1 theel. djahé
- 1 theel. trassi
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- 2 blaadjes salam
- 1 theel. tamarinde
- 3 eetl. asemwater of citroensap
- 1 theel. zout
- 1 stukje santen van 1 cm of 2 eetl. geraspte kokos
Bereiding
Hak de uien.
Snijd de pepers in stukken.
Snijd ook de knoflook grof. Doe dit allemaal in een blender, keukenmachine of cobek.
Maal ze grof. Maal de kemerinoten fijn en verkruimel de trassi.
Zet alles klaar.
Verhit een flinke scheut olie in de wok. Voeg het pepermengsel toe. Doe de sereh erbij.
Voeg laos en goela djawa toe. Voeg dan djahé en tamarinde toe en fruit 3 minuten.
Roer alles goed door. Voeg dan zout en trassi toe.
Voeg de de blaadjes djeroek peroet en salam, de tamarinde, het citroensap en het zout toe. Roer goed, en breng langzaam aan de kook. Voeg dan de santen toe en laat dat smelten.
Laat nog 2 minuten onder voortdurend roeren pruttelen. Verwijder de blaadjes en de sereh.
Doe de sambal in een goed schoongemaakte jampot en voeg wat olie toe totdat de sambal goed onderstaat. Deksel erop en de sambal zo laten afkoelen.
Opmerking
De sambal bleef niet zolang goed in de koelkast. Je kunt het echter uitstekend invriezen. Wij gebruiken daar de kleine afsluitbare plastic bakjes voor waarin je de sambal bij de Chinees krijgt.
Prachtige stap voor stap foto’s, Ineke. Ik krijg het er warm van. 🙂
🙂 Dank je voor het compliment!
Een heerlijke wat zachte sambal, tenminste vergeleken met de eerder gemaakte HETE sambal (zie de Surinaamse sambal).
Wel als je er veel van maakt maar een kleine hoeveelheid ik de koelkast bewaren en de rest in te vriezen. Omdat in deze sambal geen producten zitten als conserveringsmiddelen kan er snel bederf als poes ontstaan.
Hij is echt lekker en goed voor wie niet gewend is aan hele hete sambal.
Ja, als je alleen rode Spaanse pepers gebruikt, zal hij redelijk mild zijn. 🙂
zo we hadden bij een van de sambals er eindelijk eentje die zelfs Michel scherp genoeg vond 🙂
Mooi zo! Ja, dat was de Surinaamse sambal, denk ik zo. Die was feloranje. 🙂