Pittige speklapjes maak je zo:
- 6 speklapjes
- peper
- zout
- scheutje olie
- 1 middelgrote ui
- 3 tenen knoflook
- 2 eetl. tomatenpuree
- 2 eetl. sambal badjak
- 1 eetl. gembersiroop
- 3 eetl. ketjap manis
- 1 bouillonblokje
- 3 lente-uitjes
- handje gefrituurde uitjes
Bestrooi de speklapjes aan beide kanten met peper en zout. Verwarm de olie in een koekenpan. Draai het vuur hoog. Doe het vlees in de pan en bak totdat de buitenkant bruin wordt. Zet het vuur laag en bak de speklapjes krokant. Haal ze uit de pan en zet apart.
Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook uit. Verhit een scheutje olie in de pan waarin de speklapjes zijn gebakken. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit totdat ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree en de sambal toe en bak een paar minuten mee. Voeg de gembersiroop, de ketjap en het bouillonblokje toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak.
Leg de speklapjes in de saus en schep ze een paar keer om. Snijd de lente-ui in ringetjes. Serveer met rijst en bestrooi het vlees met de lente-ui en de gefrituurde uitjes.