Egyptische kip met molokhia (met veel foto’s)

Egyptische kip met molokhia is een behoorlijk bewerkelijk gerecht. Op het laatst moet er veel tegelijk gebeuren. Lees het recept eerst goed door, dan lukt het vast. Zie opmerking 1 voor wat achtergrond bij dit gerecht. Egyptische kip met molokhia maak je zo:

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 grote teen (of 2 tenen) knoflook
  • 1 eetl. plus ½ theel. gemalen koriander
  • ½ theel. kaneelpoeder
  • ½ theel. komijnpoeder
  • ¼ theel. paprikapoeder
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1,5 kg kippenstukken met vel
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1 pak (400 g) bevroren molokhia of 2 pakken (à 300 g) bevroren, gehakte spinazie
  • 3 eetl. ongezouten boter
Ingrediënten Egyptische kip met molokhia

Bereiding

Snipper de ui (tip 3).

Maak de knoflookpasta: snijd de knoflook fijn, het moet bij elkaar 1 eetl. knoflookstukjes zijn. Plet de knoflook en vermeng dat met 1 eetl. korianderpoeder.

Maak de specerijenmix, zet alle specerijen klaar.

Doe de ½ theel. koriander, het kaneelpoeder, komijnpoeder en de paprikapoeder met ½ theel. zout en de zwarte peper in een kommetje en roer goed door elkaar.

Zet alles klaar voor de kip.

Leg de kip in een diepe pan. Doe de ui erbij.

Voeg de rozemarijn toe.

Doe vervolgens het kaneel en de laurier erbij. Giet er 12 koppen water bij. Breng aan de kook. Laat ongeveer 45 minuten koken of tot de kip gaar is.

Haal de kip uit de pan, laat even afkoelen en dep hem droog. Zeef de bouillon, en haal het vet eraf.

Doe twee koppen bouillon in de pan. (De overgebleven bouillon kun je voor zelfgemaakte soep gebruiken.) Doe de molokhia bij de bouillon in de pan en laat 10 minuten sudderen.

Smeer ondertussen de afgekoelde kip met de specerijenmix in. Smelt in een grote pan 2 eetl. boter en bak hierin op hoog vuur de kip in ongeveer 4 minuten aan elke kant goudbruin en knapperig (opmerking 2). Draai de kip maar 1x om.

Smelt eveneens ondertussen in een pannetje 1 eetl. boter. Doe hier de knoflookpasta in en bak die op matig vuur ongeveer 1 minuut totdat hij goudbruin en geurig is.

Doe deze pasta bij de molokhia en laat nog 5 minuten sudderen. Maak op smaak met zout en peper.

Lekker met rijst.

Egyptische kip met molokhia. Eet ze!

Opmerkingen

1 Samen met mijn partner Frans ben ik op vakantie in Egypte geweest. Op een Nijlcruise. Wat een fantastische reis was dat! Ook heerlijk gegeten aan boord. Wat wij erg lekker over de rijst vonden, was een groen goedje. Eenmaal thuis opgezocht wat dat nu precies was, en dat bleek molokhia te zijn. De Turkse winkel in de buurt verkocht dat gewoon. Het smaakte heerlijk, maar zoals gezegd, is het een erg bewerkelijk gerecht.

2 Let op, de boter spettert als een gek!

3 Uiteraard hebben we heel veel foto’s gemaakt in Egypte. Nieuwsgierig? Kijk op onze site: https://egypte.bdgpics.nl/

4 antwoorden op “Egyptische kip met molokhia (met veel foto’s)”

  1. Ja het was een fantastische reis en zeker wat hebben we aan boord heerlijk gegeten, iedere dag weer.

    Dat groene goedje vonden we zeker lekker en ook thuis was het lekker, zeker bewerkelijk en we hadden best veel er van over.
    Kan zijn dat je het kan invriezen dat weet ik niet en ook niet gedaan (onze vriezer zit vaak goed vol Whahaha, komt van al dat lekkers).

    1. Ja, spinazie kun je beter ook niet invriezen, zeggen ze, dus dit durfde ik niet aan. Maar we hebben er in elk geval best wat van gegeten.

  2. Mooi dat jullie die reis nog hebben kunnen maken, Ineke en Frans!
    Het gerecht ziet er heerlijk uit. Inderdaad misschien wat bewerkelijk, maar aangezien we tijd in overvloed hebben, kunnen we die net zo goed in de keuken doorbrengen, nietwaar? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons