Surinaamse kippenstoof uit de slowcooker is een gerecht dat ik heb overgenomen van Francijna cooking mama van internet. Ideaal voor de slowcooker. Je maakt de Surinaamse kippenstoof uit de slowcooker zo:
Ingrediënten
- 500 g kippendijen, in blokjes gesneden
- 2 uien, heel fijn gesnipperd
- 4 teentjes verse knoflook heel fijngehakt
- 1 tomaat, in blokjes gesneden
- 1 stukje verse gember van ± 2 à 3 cm, geraspt
- paar takjes verse bladselderij, fijngehakt
- paar takjes lavas (maggiplant), fijngehakt
- 2 tl suiker
- ½ tl sambal trassi
- 1 tl laospoeder
- 1 el Nickerie kerrie
- 1 el komijnzaad, geroosterd en gevijzeld
- 1 tl Surinaamse sambal
- zwarte peper uit de molen
- 3 el ketjap manis
- 1 el ketjap asin
- 2 flinke el bloem
Bereiding
Je kunt een gedeelte kan eventueel een dag van tevoren al bereiden.
Snijd de kippendijen in blokjes. Snipper de uien heel fijn (tip 3).
Hak de teentjes knoflook heel fijn (tip 6). Snijd de tomaat in blokjes (tip 28). Schil de gember en rasp hem.
Hak de bladselderij fijn (tip 24). Hak de takjes lavas fijn (opmerking 1).
Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan en wrijf het fijn met een tjobek (tip 25), of maal het in een koffiemolen (tip 8).
Weeg de suiker en de laospoeder af, evenals de kerrie (opmerking 2) en de zwarte peper.
Doe dat ook voor de twee soorten ketjap, de bloem en de sambal trassi en Surinaamse sambal (opmerking 3).
Zet alle ingrediënten klaar.
Doe alles in de pan van de slowcooker (opmerking 4) en meng goed door.
Meng de kip erdoor, dek de schaal af met huishoudfolie en zet een nachtje in de koelkast.
Haal de volgende dag de pan een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zet de slowcooker op low en laat de kip in ± 4 à 5 uurtjes gaar worden. Breng op smaak met zout en roer goed door.
Lekker met rijst.
Opmerkingen
1 Sommige supermarkten verkopen lavasplantjes, ze staan bij de andere kruiden, zoals verse koriander. Geen lavas te krijgen? Gebruik dan wat meer bladselderij.
2 Helaas kon ik nergens Nickerie kerrie vinden, in plaats daarvan heb ik Hindoestaanse massala gebruikt. Is dat ook niet te koop, dan is gewone kerrie massala, of een zelfgemaakt kerriemengsel ook goed.
3 Heel leuk om je eigen Surinaamse sambal te maken. Het recept staat hier.
4 Ik heb een 3,5 liter slowcooker van Tristar.
Wat was dat weer lekker, een echte aanrader.
Ging ook schoon op! 🙂
Ziet er weer prachtig en lekker uit!
Dank je! Ga je nu meteen een slowcooker aanschaffen? 🙂