Voor de saus:
- 1 grote teen knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 3 blikken Italiaanse pruimtomaten à 400 g
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 handvol basilicum of marjolein (of beide), grof gehakt
- zout en zwarte peper uit de molen
- 2 eetlepels extra virgin olijfolie
- 1 eetlepel chiliolie
Voor de gehaktballen:
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 afgestreken eetlepel dijonmosterd
- 500 g gehakt
- paneermeel
- 2 afgestreken eetlepels gedroogde oregano
- ½ theelepel komijnzaad, fijngewreven
- mespunt chilipoeder
- 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
- 1 eidooier
- zout en zwarte peper uit de molen
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 handen vol vers basilicum, in stukjes gescheurd
- 60 g mozzarella, verbrokkeld
- 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
Saus: fruit de knoflook in de olijfolie in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Doe er dan de oregano en de tomaten bij. Roer voorzichtig, zodat de tomaten niet stuk gaan. Breng alles aan de kook en laat het een uur heel zachtjes sudderen. Roer de azijn erdoor en hak dan de tomaten in de saus aan stukken. Meng er nu het verse basilicum of de marjolein door, breng de saus op smaak met zout en peper en roer de olijfolie en chiliolie erdoor.
Fruit de rode ui, de knoflook en de mosterd in de olie. Laat afkoelen. Meng gehakt, paneermeel, uimengsel, oregano, komijn, chilipoeder, rozemarijn, eidooier, zout en peper door elkaar. Kneed alles goed door elkaar en vorm er ballen van, zo groot als je ze hebben wilt. Verhit een braadpan met dikke bodem tot hij heel heet is, giet er 3-4 eetlepels olijfolie in en laat die over de hele bodem van de pan lopen. Leg de gehaktballen erin en bak ze voorzichtig aan alle kanten bruin. Zet het vuur laag en giet er de tomatensaus bij. Strooi er veel basilicum en de mozzarella en Parmezaanse kaas over. Zet de pan 15-20 minuten in een oven van 200 ºC tot de kaas goudbruin is.