Vietnamese kip is een heerlijk gerecht uit Streetfood Vietnam van Mirjam Letsch. Deze Vietnamese kip is weer een heel andere Aziatische smaaksensatie. Je maakt de Vietnamese kip zo:
Ingrediënten
- 500 g kipdijfilet
- 1 stengel citroengras
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetl. vissaus
- 1 eetl. suiker
- 1 theel. sambal oelek
- 1 verse rode peper
- 1 witte ui of 2 lente-uitjes
- 2 eetl. plantaardig olie
- 125 ml kippenbouillon
- handje verse koriander
Bereiding
Snijd de kip in niet al te kleine stukken. Hak de kern van de stengel citroengras fijn. Hak de teentjes knoflook fijn.
Zet de ingrediënten voor de marinade klaar.
Doe de vissaus in een ruime kom. Voeg de suiker en de helft van de gesneden stengel citroengras toe.
Voeg de sambal en de knoflook toe. Roer even, zodat de suiker op gaat lossen.
Meng de stukjes kip door deze marinade en zet de kom een paar uur in de koelkast.
Snijd de rode peper (tip 7) in ringetjes (verwijder eventueel de zaadjes). Snijd de witte ui in partjes (of de lente-uitjes in stukjes).
Scheur de korianderblaadjes in stukjes. Ze alles klaar om te gaan koken.
Zet een pan met een dikke bodem op het vuur. Verhit de olie en roerbak de rest van de stengel citroengras samen met de ringetjes rode peper.
Doe zodra het citroengras gaat verkleuren de stukjes kip erbij. Blijf roerbakken totdat de stukjes rondom lichtbruin zijn geworden. Voeg de uien toe en roerbak nog een paar minuten.
Doe de bouillon erbij, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan vijf minuten sudderen. Laat de saus eventueel nog wat indikken, door de saus met het deksel van de pan nog even te laten sudderen.
Garneer met de verse koriander. Lekker met rijst.