Kip karaage is een Japans kipgerecht. Ik heb het ooit op Masterchef Australia gezien, en de chef-koks waren daar zo enthousiast over, dat ik het ook een keer wilde maken. Ik vond het recept ervoor op de site van Allerhande. Erg lekker om als hapje te serveren. Je maakt de Kip karaage zo:
Ingrediënten
- 800 g kipdijfilet
- 2 limoenen
- 2 theel. gemberpoeder
- 2 eetl. Geikkeikan sake of mirin
- 4 eetl. sojasaus
- 100 g aardappelzetmeel
- frituurolie
- (zee)zout
- 1 eetl. zwart sesamzaad
Bereiding
Halveer de kipdijfilets, of als ze erg groot zijn, snijd ze dan in drieën. Alle stukken moeten ongeveer even groot zijn. Leg de stukken in een ruime schaal, zodat ze niet boven op elkaar liggen.
Pers een halve limoen uit (opmerking 1). Zet alles klaar voor de marinade.
Meng het sap met de gemberpoeder, sake en de sojasaus.
Schenk over de kip en schep goed om. Dek af en laat 2 uur marineren in de koelkast. Schep halverwege om.
Haal de kip uit de schaal en leg de stukjes op een grote, platte schaal. De marinade wordt verder niet gebruikt. Bestrooi de kip rondom met aardappelzetmeel en laat 10 minuten liggen, zodat de buitenkant wat kan drogen.
Verhit ondertussen de olie tot 170 °C. Frituur de helft van de kip in 1 minuut licht goudbruin. Haal de stukjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een rooster of op keukenpapier. Frituur de tweede portie en laat ook die uitlekken. Alle stukjes moeten in totaal drie keer gefrituurd zijn.
Snijd de rest van de limoenen in partjes, verwijder losse velletjes (opmerking 2).
Doe wat zout en sesamzaad in kommetjes.
Leg de kipstukjes op een schaal.
Bestrooi de kip met wat zout en het sesamzaad. Serveer met de limoen.
Opmerkingen
1 Net als citroensap kun je limoensap prima invriezen.
2 Het handigst is om eerst de boven- en de onderkant van de limoen af te snijden.