Groene kipcurry is een verrukkelijk gerecht uit het kookboek 500 Indiase gerechten van Meena Agarwal. Je maakt de Groene kipcurry zo:
Ingrediënten
- 30 g verse korianderblaadjes (opmerking 1)
- 1 kleine ui
- 1 theel. gehakte gember
- 1 grote knoflookteen
- 125 g volle yoghurt
- ongeveer 450 g kippendijfilet
- 2 eetl. zonnebloemolie
- 1 theel. komijnzaad (opmerking 2)
- ½ theel. chilipoeder
- ½ theel. gemalen koriander
- ½ theel. garam masala
- 1 theel. gemalen komijnzaad
- water
- zout naar smaak
Bereiding
Hak de korianderblaadjes grof. Pers de knoflook uit.
Snijd de ui in dunne ringen (opmerking 3). Hak de gember fijn. Snijd de kip in reepjes van ½ cm dik.
Vermaal de korianderblaadjes in een blender tot een gladde pasta (opmerking 4). Roer de yoghurt glad. Zet alles klaar om te gaan bakken.
Verhit de olie in een braadpan en voeg de ui toe.
Doe knoflook, gember en komijnzaad erbij en fruit enkele minuten tot de ui zacht wordt. Voeg de chilipoeder, de gemalen koriander, komijn en garam masala toe en fruit nog enkele seconden.
Voeg de korianderpasta eraan toe. Voeg zodra de specerijen goed met de pasta zijn vermengd de yoghurt toe en kook alles een minuut of twee.
Roer goed door elkaar. Doe de kip erbij en wat water als de saus wat dunner moet zijn, en breng de curry aan de kook. Roer de kip door de saus.
Breng op smaak met zout en laat de curry nog 6-8 minuten zonder deksel pruttelen totdat de kip helemaal gaar is.
Lekker met rijst en voor de liefhebbers nog wat extra verse koriander.
Opmerkingen
1 Koriander is een kruid dat niet iedereen kan waarderen. Ken je het niet, proef dan eerst een blaadje, want sommige mensen vinden het naar zeep smaken en lusten het dus niet.
2 Helaas was het komijnzaad op, dus heb ik gemalen komijn gebruikt, ook 1 theelepel, en dat tegelijk met de andere theelepel gemalen komijnzaad bij het gerecht gedaan.
3 Ik had alleen grote uien, dus een gehalveerd en in halve ringen gesneden.
4 Tja, de pasta is ietwat mislukt. Ik heb de blaadjes in een hakmolentje fijn gemaakt, maar daar kon ik geen pasta van maken. Volgens mij maakte het voor de smaak niet uit.
Tjonge Tjonge wat was dat weer smullen. Ja heb een haat liefde met koriander, begin altijd een hapje weer wennen, daarna heeeeerlijk.